MENU...
Facebook

Bulion do ramenu

Bulion do ramenu

Tak jak ryż jest podstawą sush, tak bulion jest najważniejszą częscią ramenu. Odmian  i sposobów przygotowania jest wiele. To co łączy - to wiele godzin powolnego gotowania, które wydobywa głęboki, esencjonalny smak. 

Proporcje na 5-litrowy garnek.
  • kilogram kości wołowych albo wieprzowych
  • kilogram innych mięsiw z kośćmi (wołowina, wieprzowina, drób)
  • płat kombu - taki sprasowany wodorost o wyglądzie i konsystencji podeszwy, ale robi dobrą robotę
  • ok. pół kg warzyw - cebula, marchew, por, seler, pietruszka
  • kawałek imbiru wielkości dwóch nabojów śrutowych
  • 4-5 ząbków czosnku
Kości trzeba najpierw podgotować kilka minut i przepłukać, albo podpiec.
Potem kości i mięso do gara, zalać zimną wodą i na małym ogniu zagotować. Kiedy zabulka wyjąć kombu i niech sobie tak pyrka. Bulion powinien dochodzić w tempie ruchu płyt tektonicznych - minimum 6-8 godzin, a by uzyskać absolutnie niepowtarzalną głębię smaku niektórzy gotują nawet dobę i więcej. Niezależnie od wyboru długości gotowania - godzinę przed jego końcem w garze lądują warzywa. 

Zwłaszcza jeśli użyje się kości wołowych - bulion będzie bardzo tłusty. Ten tłuszcz dobrze jest zebrać, ale nie wylewać. 

Wywar jest niesolony. Te kwestię załatwia tzw. tare. Różne rodzaje ramenu zawierają sos sojowy, pastę miso, sól czy sos rybny. Na wyższym stopniu zaawansowania można bardzo pokombinować ze złożonością smaków i mieszanką tworzącą tare. Na początek wystarczy doprawić sosem sojowym albo pastą miso i też będzie ok.

Kolejnym ważnym elementem jest tłustość :) Tu wykorzysać można tłuszcz zebrany z wywaru, albo stworzyć jakiś olej smakowy - wersji też są dziesiątki. 

 W kwestii dodatków wybór jest nieograniczony.

 Warto próbować i eksperymentować. I pamiętać, że ramen w Japonii ma mniej więcej taką tradycję jak w Polsce karp na wigilię. Ramen pochodzi z Chin. Japończycy go przejęli, poniekąd zmienili w filozofię, rozsławili na świecie i w pewien sposób usystematyzowali, choć w dalszym ciągu sposobów i przepisów jest jakieś sto milionów. 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)