Bulion do ramenu
Tak jak ryż jest podstawą sush, tak bulion jest najważniejszą częscią ramenu. Odmian i sposobów przygotowania jest wiele. To co łączy - to wiele godzin powolnego gotowania, które wydobywa głęboki, esencjonalny smak.
- kilogram kości wołowych albo wieprzowych
- kilogram innych mięsiw z kośćmi (wołowina, wieprzowina, drób)
- płat kombu - taki sprasowany wodorost o wyglądzie i konsystencji podeszwy, ale robi dobrą robotę
- ok. pół kg warzyw - cebula, marchew, por, seler, pietruszka
- kawałek imbiru wielkości dwóch nabojów śrutowych
- 4-5 ząbków czosnku
Zwłaszcza jeśli użyje się kości wołowych - bulion będzie bardzo tłusty. Ten tłuszcz dobrze jest zebrać, ale nie wylewać.
Wywar jest niesolony. Te kwestię załatwia tzw. tare. Różne rodzaje ramenu zawierają sos sojowy, pastę miso, sól czy sos rybny. Na wyższym stopniu zaawansowania można bardzo pokombinować ze złożonością smaków i mieszanką tworzącą tare. Na początek wystarczy doprawić sosem sojowym albo pastą miso i też będzie ok.
Kolejnym ważnym elementem jest tłustość :) Tu wykorzysać można tłuszcz zebrany z wywaru, albo stworzyć jakiś olej smakowy - wersji też są dziesiątki.
W kwestii dodatków wybór jest nieograniczony.
- makaron ramen - w końcu od niego danie ma swoją nazwę - ale można użyć innych makaronów - soba, wonton, chow mein itd
- nitamago czyli marynowane jajo
- warzywa, kiełki
- narutomaki
- grzyby
- mięsa, krewetki, ryby
- nori
- omlet tamago
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!