MENU...
Facebook

Duszona młoda kapusta

Duszona młoda kapusta
I tak naszła wiosna niosąc pod pachą świeżo ścięte główki młodej kapusty. Pewnie z importu jeszcze albo szklarni jakiejś, ale w liście jej zaglądać nie mam zamiaru - w moim wieku wystarczy, że jest młoda :D Takiej młodej kapuście grunt to nie przeszkadzać. Sama w sobie jest wspaniała, wystarczy tylko nieco podbić ten smak.

Akurat napatoczyła mi się stożkowa - nie za duża, mniej niż kilogram. Wygląda co najmniej jakby miała służyć niecnym celom, ale ogólnie jest bardzo przyjazna, jędrna i chrupiąca. 

Towarzyszą jej: 

  • masło - minimum 50 gramów 
  • koperek - pęczek
  • duża szczypta soli
  • trochę świeżo zmielonego pieprzu

Żeby dodać niesamowitego, delikatnie orzechowego aromatu użyjemy beurre noisette. To jest w ogóle czad, że wystarczy nazwać coś po francusku i zaraz brzmi jak z fensi restauracji za 150 zł za danie :) 

A zasadniczo chodzi o to, żeby na bardzo małym ogniu podgrzewać masło - ale tak serio minimalnym. Wtedy białka i inne stałe elementy oddzielają się od tłuszczu, opadają na dno, masło ładnie brązowieje, ale nie przypala się, za to nabiera głębszego smaku i zapachu. Mniam 

Na takie masło wrzucam poszatkowaną kapustę i na średnio małym ogniu duszę kilka minut. Kiedy nieco zwiotczeje podlewam nieznacznie wrzątkiem - tak z pół szklanki maks, solę, pieprzę, dorzucam dużo posiekanego koperku i duszę jeszcze kilka minut aż woda odparuje, a kapusta dojdzie do tego fantastycznego konsystencyjnego punktu gdy jest jeszcze chrupiąca, a już miękka. 

Wspaniały dodatek obiadowy, który świetnie sprawdzi się podczas domowych imprez rodzinnych. Świąteczne spotkania, urodziny, chrzciny, imieniny, komunie, czy dowolne inne okazje, gdzie menu wymaga solidnej, pysznej, eleganckiej klasyki. 

Na przykład takiej: rosół z makaronem / pieczone kacze uda / sos / kluski śląskie / piersi kurczaka w szynce nadziewane pieczarkami / duszona młoda kapusta / letnia sałata / młode ziemniaki z koperkiem / szarlotka 

Jeśli zastanawiasz się czy dasz radę samodzielnie przygotować taki obiad dla kilkunastu osób - przestań :) Tu jest wszystko czego potrzebujesz - kliknij. Ten e-book przeprowadzi Cię krok po kroku od zakupów (jest gotowa lista) - przez przygotowania, po podanie do stołu. Dobrze rozplanowana kuchenna logistyka zaoszczędzi Ci wiele czasu, a propozycje zmian pozwolą na dopasowanie menu do własnego gustu. 

W wjazdowej ofercie znajdziesz również inne zestawy imprezowo-przyjęciowe. Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)