Dynia pieczona z szynką i serem
Łatwość przygotowania jest dodatkowym, ważnym atutem.
Potrzeba co następuje:
- dynia piżmowa
- kilka plastrów szynki dojrzewającej
- niewielki kawałek parmezanu czy podobnego sera
- ciutka soli
- duża szczypta suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy choć jak masz olej sezamowy albo z orzechów to jeszcze lepiej
Wystarczy przeciąć ją wzdłuż na pół, wydrążyć i obrać ze skóry. Nożem to spore wyzwanie, ale potraktowana obieraczką do warzyw skórka jest jak czeska armia - nie stawia większego oporu.
Tak przygotowane połówki dyni należy przerżnąć wzdłuż - mniej więcej co 2 cm, ale tak by z obu stron nie przecinać do końca (jak na załączonej fotografii).
Teraz następuje pomazanie oliwą bądź innym olejem, delikatne posolenie i do piekarnika - 180 stopni - około 20 minut - bez przykrycia.
Po tym czasie dnia mięknie nieco, można ją nadziać - znaczy naprzemiennie nawtykać w rowki ser i szynkę - i z powrotem do pieca na kolejne 20 minut - może ciut więcej.
Jeśli szynka się przypala, a dynia jeszcze twarda, można na górę położyć kawałek folii aluminiowej, która osłoni szynkę przed zwęgleniem.
Jakże to wspaniale pachnie... smakuje równie wybornie...
...a ta... nierozgarnieta wróżka z Kopciuszka zamieniała dynię w karetę... ehhhh...
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik