MENU...
Facebook

Niezły pasztet

Niezły pasztet
A jak najdzie przemożna ochota, albo na  przykład zostanie jakieś mięso porosołowe to zawsze można coś tam wypasztecić. Wystarczy co nieco dodać, przemielić, upiec i ta-daaam. To przepis absolutnie podstawowy ale spektrum możliwych dodatków jest szersze niż Panorama Racławicka i zdecydowanie szersze niż Panorama TVP.

Mięso z rosołu - zwłaszcza kurczacze - jest raczej suche niż nie suche, a to znaczy, że wymaga intensywnej kuracji nawilżającej.  Zwykły krem do rąk, może tematu nie ogarnąć, poza tym smakuje zupełnie tak sobie. Ale zdecydowanie przyda się dobry tłuszcz. Kremowości dostarczy natomiast wątróbka. 

Jeśli pasztet nie jest resztkowy, a intencjonalny - wybrane kawałki mięsa lepiej jest gotować nie od zimnej wody, a wrzucając do niewielkiej ilości wrzątku. Więcej smaku zostanie w mięsie. 

Bardzo dobrze sprawdzają się też mięsiwa upieczone - czy to pozostałości po ucztach sowitych, czy specjalnie na ten cel upieczonych. 

  • 500 g gotowanego mięsa - dowolnego -  jak mawiała Skłodowska-Curie eksperymenty zawsze spoko
  • 400 g wątróbki drobiowej 
  • 250 g wędzonego boczku 
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki tłuszczu - masło, kaczy albo gęsi smalec, home-made smalec wieprzowy - nada się każde dobre mazidło... yyy nie... utwardzana margaryna nie jest dobra... naprawdę. Tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku - pasztet podbity dużą ilością kaczego czy gęsiego smalcu jest naprawdę niesamowity bez względu doprawienie. 
  • kapka oliwy do smażenia
  • sól/pieprz pół
  • łyżeczki gałki muszkatołowej - najlepiej świeżo startej
  • 2 jajka
  • trochę bułki tartej

I tak na szybciocha. Wątróbka, cebula, boczek i czosnek do przesmażenia. Odrobinka tylko tłuszczu i chwila na patelni. Tu trochę się przysmaży, tam wytopi i jest dobrze. Dobrze jest najpierw podsmażyć boczek, potem na wytopionym tłuszczu - po kolei resztę. Teraz razem z mięsem do maszynki i ziuuuu na gładko. Do masy jajo, tłuszcz, przyprawy - dokładna zagniotka, gotowe.  Klasycznie - jest masa - czas na formę. Dowolną. Co tam ładnego masz. Należy ją od wewnątrz czule wysmarować niewielką ilością tłuszczu i obsypać bułką tartą. Można i mąką, ale wole chruptająco skórkowy efekt tartej bułki. 

Do piekarnika (180 stopni) na godzinę. Na sam koniuszek można przygrzać jeszcze trochę bardziej - ot z funkcją grill na przykład - żeby ciemniejszym brązem wierzch okrasić. Można też dopiec kilka minut po wyciągnięciu go z formy, żeby przypiekł się równo z wszystkich stron.  

I to jest model STANDARD z wyposażeniem podstawowym. Możemy ulepszać wedle woli tworząc setki nowych wersji. Większej puszystości nada kilka łyżek bułki tartej wgniecionej w masę, zaś kremowości doda większa ilość wątróbki. Można zmielić cuzamen i warzywa z rosołu, wtedy będzie już w wersji total zero waste. Jako dodatki smakowe świetnie działa czosnek niedźwiedzi, ugotowane suszone grzyby, usmażone grzyby świeże, żurawina, suszone pomidory, wędzona papryka, a ultra ciekawe mogą być kombinacje z chińskimi mieszankami 5 smaków, indyjskiej garam masali, włoskich ziół czy co kto jeszcze wymyśli.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne. 

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)