Krewetki z patelni
W obu występują krewetki - chwila więc o nich. Zawsze używam surowych - zazwyczaj z mrożonki, ale surowych. Używanie blanszowanych jest jak ponowne zalania fusów z kawy.
W obu poniższych przypadkach mogą być obrane albo w pancerzu. Ale... Wydłubywanie z pancerzy bywa dość radosne, połączone z oblizywaniem placów, co jednak odbiera nieco elegancji, więc może to nie najlepszy pomysł na wizytę rodziny królewskiej.
Jest też kwestia wizualna i to dosłownie - niektórzy nie mają ochoty by jedzenie na nich patrzyło.
Dobrze jest krewetki oczyścić - o mniej więcej tak
No to do dzieła.
Krewetki z limonką, chili i czosnkiem.
- 250 g krewetek
- 1 limonka
- 3-4 grubo posiekane ząbki czosnku
- pół łyżeczki posiekanej (niezbyt ostrej) chili
- szczypta soli
- łyżka masła albo oliwy
- po szczypcie tymianku i kolendry lub pietruszki - suszone lub świeże
Krewetki z grzankami i chorizo
- 250 g krewetek
- 150 g chorizo - to taka hiszpańska, mocno paprykowa kiełbasa
- wczorajsza bułka
- łyżka masła albo oliwy
- garść posiekanej zielonej pietruszki
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik