MENU...
Facebook

Śledzie z boczniakami i whisky

Śledzie z boczniakami i whisky
Kombinacja eksperymentalna, acz nie do końca - to połączenie po prostu nie mogło się nie udać. Śledzie z grzybami generalnie żyją w komitywie, a boczniaki nawet w konsystencji są nieco śledziowate. Jeszcze - jak na śledzia przystało - kapka promili i jest wybornie, a nawet wyborowo. 

Z przepisu "wyjdzie" około pół kilograma dobroci - co, biorąc pod uwagę smakowitość, stanowi max dwie porcje :D 

  • 200 gramów filetów śledziowych a la matias
  • 200 gramów boczniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml whisky
  • 1 łyżeczka papryki ostrej - ale takiej średnioostrej, nie cayenne albo inne piekielstwa palące :) 
  • 1 łyżka octu winnego, jabłkowego albo balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki dobrego oleju nierafinowanego - rzepakowy, lniany, rydzowy
  • łyżka prażonych płatków migdałowych do przystrojenia

Składników wydaje się dużo, ale samo przygotowanie jest łatwe i mało angażujące.

Jeśli śledzie wymagają odsolenia wystarczy utopić je na godzinę w wodzie - nie moczę w mleku, zwłaszcza jeśli śledzie mają przetrzymać kilka dni. To zawsze dodatkowe enzymy, które mogą doprowadzić do zepsucia - zwłaszcza w kontakcie z cebulą.  

Najpierw patelnia, olej i solidna rozgrzewka. Na to pociachane dość grubo boczniaki. Ogień duży. Trzeba powstrzymać się od mieszania. Dopiero kiedy z jednej strony się przysmażą - przewrotka na drugą. 

Usmażone boczniaki ściągnij z patelni, zmniejsz ogień i wrzuć pociachaną w paski albo piórka cebulę. Jakieś trzy minuty smażenia i po kolei resztę - zmiażdżony czosnek, przecier, miód przyprawy, ocet, whisky. Jeszcze ze dwie minuty smażenia i już. Jeśli jest bardzo gęste można kapnąć ciutką wody.

Kiedy wystygnie ogólne zamieszanie - ten sos, boczniaki, śledzie i nierafinowany olej. Jeszcze tylko co najmniej kilka godzin w lodówce, sypnięcie migdałami przed samą konsumpcją i spróbuj się oderwać... :D  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)