Śledzie z boczniakami i whisky
Z przepisu "wyjdzie" około pół kilograma dobroci - co, biorąc pod uwagę smakowitość, stanowi max dwie porcje :D
- 200 gramów filetów śledziowych a la matias
- 200 gramów boczniaków
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 50 ml whisky
- 1 łyżeczka papryki ostrej - ale takiej średnioostrej, nie cayenne albo inne piekielstwa palące :)
- 1 łyżka octu winnego, jabłkowego albo balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki dobrego oleju nierafinowanego - rzepakowy, lniany, rydzowy
- łyżka prażonych płatków migdałowych do przystrojenia
Składników wydaje się dużo, ale samo przygotowanie jest łatwe i mało angażujące.
Jeśli śledzie wymagają odsolenia wystarczy utopić je na godzinę w wodzie - nie moczę w mleku, zwłaszcza jeśli śledzie mają przetrzymać kilka dni. To zawsze dodatkowe enzymy, które mogą doprowadzić do zepsucia - zwłaszcza w kontakcie z cebulą.
Najpierw patelnia, olej i solidna rozgrzewka. Na to pociachane dość grubo boczniaki. Ogień duży. Trzeba powstrzymać się od mieszania. Dopiero kiedy z jednej strony się przysmażą - przewrotka na drugą.
Usmażone boczniaki ściągnij z patelni, zmniejsz ogień i wrzuć pociachaną w paski albo piórka cebulę. Jakieś trzy minuty smażenia i po kolei resztę - zmiażdżony czosnek, przecier, miód przyprawy, ocet, whisky. Jeszcze ze dwie minuty smażenia i już. Jeśli jest bardzo gęste można kapnąć ciutką wody.
Kiedy wystygnie ogólne zamieszanie - ten sos, boczniaki, śledzie i nierafinowany olej. Jeszcze tylko co najmniej kilka godzin w lodówce, sypnięcie migdałami przed samą konsumpcją i spróbuj się oderwać... :D
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik