MENU...
Facebook

Cebula nadziewana pieczarkami

Cebula nadziewana pieczarkami
Boczek, cebula, pieczarki i ser - czyli grubo. Razem to zawodnicy takiego gabarytu, że ci goście od sumo wyglądają na najwyżej lekko otyłych. Czterej jeźdźcy dietetycznej apokalipsy. Prawdopodobnie wynalazcy nieumiarkowania w jedzeniu. Innymi słowy - to jest tak dobre, że nie da się przestać jeść. 

Fajne jako imprezowa przystawka, albo obiadowo. Bez zbędnej zwłoki bierzmy się więc za te cuda. 

Potrzebujemy:

  • boczku wędzonego w plasterkach - niestety duża część takich paczkowanych faszerowana jest substancjami, o składzie zbliżonym do muchozolu, ale można nabyć i całkiem porządny 
  • kilku niewielkich cebul
  • pieczarek - powiedzmy, że na 8 cebul - ok. 200 gramów
  • garści startego sera  - użyłem Grana Padano bo jest bardzo charakterny, ale może być dowolny żółty, twardy czy nawet pleśniowy
  • łyżki masła do smażenia
  • jeszcze tylko sól, pieprz i kilka wykałaczek

Wpierw trzeba pieczarki poszatkować na drobno. Jeśli komuś ciachanie niemiłe - można zetrzeć. Potem na maśle przesmażyć - soląc nieznacznie (zależnie od słoności sera) i pieprząc dość solidnie. Przesmażone pieczarki wystarczy już tylko zmieszać z serem i farsz gotowy.

Teraz cebula. Z tym jest nieco zabawy. Trzeba im uciąć czubki i brody. Cebulowe pierścienie winny mieć mniej więcej szerokość plastrów boczku - czyli większe cebule można ciąć w pół, mniejsze tak żeby dopasować. Jak się paluchem czy bolcem dowolnym od dołu pociśnie - to środek wyjdzie. Chodzi o to by zostały tylko jedna lub dwie warstwy zewnętrzne. 

Z tych cebulowych odrzutów można na przykład taką zupę upitrtasić. 

Wystarczy już tylko cebulowe pierścienie owinąć boczusiem, spiąć końce wykałaczką żeby sę nie rozeszły przy pieczeniu, wypełnić te beczułki pieczarkowo-serowym farszem i do piekarnika - 160 stopni - około 20 minut. Potem dżwignąć temperaturę do 190 i przypiec jeszcze kilka minut do pięknego zrumienienia. 

Wierz mi - chcesz to jeść. Najlepiej w towarzystwie ziemniaków - ugotowanych w mundurkach, mazniętych oliwą i wespół upieczonych.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)