Cebula nadziewana pieczarkami
Fajne jako imprezowa przystawka, albo obiadowo. Bez zbędnej zwłoki bierzmy się więc za te cuda.
Potrzebujemy:
- boczku wędzonego w plasterkach - niestety duża część takich paczkowanych faszerowana jest substancjami, o składzie zbliżonym do muchozolu, ale można nabyć i całkiem porządny
- kilku niewielkich cebul
- pieczarek - powiedzmy, że na 8 cebul - ok. 200 gramów
- garści startego sera - użyłem Grana Padano bo jest bardzo charakterny, ale może być dowolny żółty, twardy czy nawet pleśniowy
- łyżki masła do smażenia
- jeszcze tylko sól, pieprz i kilka wykałaczek
Wpierw trzeba pieczarki poszatkować na drobno. Jeśli komuś ciachanie niemiłe - można zetrzeć. Potem na maśle przesmażyć - soląc nieznacznie (zależnie od słoności sera) i pieprząc dość solidnie. Przesmażone pieczarki wystarczy już tylko zmieszać z serem i farsz gotowy.
Teraz cebula. Z tym jest nieco zabawy. Trzeba im uciąć czubki i brody. Cebulowe pierścienie winny mieć mniej więcej szerokość plastrów boczku - czyli większe cebule można ciąć w pół, mniejsze tak żeby dopasować. Jak się paluchem czy bolcem dowolnym od dołu pociśnie - to środek wyjdzie. Chodzi o to by zostały tylko jedna lub dwie warstwy zewnętrzne.
Z tych cebulowych odrzutów można na przykład taką zupę upitrtasić.
Wystarczy już tylko cebulowe pierścienie owinąć boczusiem, spiąć końce wykałaczką żeby sę nie rozeszły przy pieczeniu, wypełnić te beczułki pieczarkowo-serowym farszem i do piekarnika - 160 stopni - około 20 minut. Potem dżwignąć temperaturę do 190 i przypiec jeszcze kilka minut do pięknego zrumienienia.
Wierz mi - chcesz to jeść. Najlepiej w towarzystwie ziemniaków - ugotowanych w mundurkach, mazniętych oliwą i wespół upieczonych.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik