MENU...
Facebook

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem
Klasyczna sałatka wykonana zgodnie z uświęconą polską tradycją "dodać majonezu i wymieszać". Taki trochę Kopciuszek - wygląda dość słabo, ale jak już jakoś się ją przystroi i wjeżdża na imprezę to wysadza z butów. 

To też właściwie jedyny sensowny sposób na wykorzystanie tuńczyka w puszce. Wiem, że niektórzy lubią - nie oceniam - ale dla mnie to trochę taki produkt jedzeniopodobny, który z świeżym tuńczykiem ma tyle wspólnego co Kilimandżaro z Jelenią Górą. A jednak w tym zestawieniu pasuje idealnie i wespół z pozostałymi składnikami totalnie ubezwłasnowalnia jedzącego.

Proporcje sa mocno orientacyjne - mniej więcej po równo:

  • zapuszkowany tuńczyk w zalewie własnej 
  • ryż - ugotowany na sypko, ale tak w sam raz - oczywiście są rzeczy gorsze od rozgotowanego ryżu, ale nie aż tak wiele
  • zielona fasolka - świeża lub z mrożonki - ugotowana też na jędrno  bo rozgotowana fasolka jest właśnie jedną z tych rzeczy
  • pieczarki - pocięte w niewielką kostkę i usmażone na kapce tłuszczu
  • majonez - dodawany po łyżce do osiągnięcia pożądanego stopnia namajonezowania
  • zielona pietruszka - drobno pociachana
  • sól, świeżo mielony pieprz
Jako się rzekło - do miski, wymieszać, jakoś przystroić - użyłem liści szpinaku, płatków Grana Padano i pomidorka - wyszło średnio, ale najgorzej też nie jest. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)