MENU...
Facebook

Młoda kapusta z grzybami

Młoda kapusta z grzybami
I tak leżała samotnie w lodówce połowa główki kapusty, ktorej nie było dane stać się coleslawem. I kilka kurek odrzuconych z zapiekanki bo "było aż nadto". I kilka zabłąkanych boczniaków. I tak sieroty odrzucone z innych potraw stworzyły razem coś absolutnie wspaniałego. Zapraszam na młodą kapustę duszoną na maśle z grzybami. 

Proporcje są wyłącznie orientacyjne. Tu grzyby tylko podkręcają smak duszonej na maśle kapusty. Można oczywiście dać ich znacznie więcej, a nawet doładować smażonym wędzonym boczkiem. 

  • pół główki białej kapusty - poszatkowanej na cienko
  • mała cebula - pociachana w kosteczkę
  • 200 gramów grzybów - tu kurki i boczniaki
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml wody albo dowolnego bulionu jeśli takowy macie pod ręką
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • duuuużo koperku - co najmniej standardowy handlowy pęczek 
Głęboka patelnia, rozgrzewka, masło - dalej cebulka i pokrojone niezbyt drobno grzyby, 2-3 minuty smażenia i cała kapusta do środka. Po 2-3 minutach dolewka wrzątku albo gorącebo bulionu, duża szczypta soli, większa szczypta pieprzu i niech się na małym grzaniu dusi - do kapuścianej miękkości- czyli około 15 minut - może być ciut więcej. Na sam koniec obfite podsypanie koperkiem i smacznego. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)