Młoda kapusta z grzybami
I tak leżała samotnie w lodówce połowa główki kapusty, ktorej nie było dane stać się coleslawem. I kilka kurek odrzuconych z zapiekanki bo "było aż nadto". I kilka zabłąkanych boczniaków. I tak sieroty odrzucone z innych potraw stworzyły razem coś absolutnie wspaniałego. Zapraszam na młodą kapustę duszoną na maśle z grzybami.
Proporcje są wyłącznie orientacyjne. Tu grzyby tylko podkręcają smak duszonej na maśle kapusty. Można oczywiście dać ich znacznie więcej, a nawet doładować smażonym wędzonym boczkiem.
- pół główki białej kapusty - poszatkowanej na cienko
- mała cebula - pociachana w kosteczkę
- 200 gramów grzybów - tu kurki i boczniaki
- 2 łyżki masła
- 150 ml wody albo dowolnego bulionu jeśli takowy macie pod ręką
- sól
- świeżo mielony pieprz
- duuuużo koperku - co najmniej standardowy handlowy pęczek
Głęboka patelnia, rozgrzewka, masło - dalej cebulka i pokrojone niezbyt drobno grzyby, 2-3 minuty smażenia i cała kapusta do środka. Po 2-3 minutach dolewka wrzątku albo gorącebo bulionu, duża szczypta soli, większa szczypta pieprzu i niech się na małym grzaniu dusi - do kapuścianej miękkości- czyli około 15 minut - może być ciut więcej. Na sam koniec obfite podsypanie koperkiem i smacznego.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik