Zielona sałatka z halloumi
Do konsumpcji bieżącej - kiedy jeszcze ciepła, a na zimno - jeszcze lepsza - jak kiszka ziemniaczana Całe przygotowanie trwa może z siedem minut.
Sałatka:
- pęczek szparagów
- 2 garście groszku cukrowego - w dyskontach bywa nawet
- garść rukoli
- kostka halloumi
- szczypta soli
- trochę zielonej dymki
- łyżka oliwy
Miodowo-musztardowy winegret
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka siekanego koperku
- trochę świeżo mielonego pieprzu
Szparagom odłamuję twarde końce - zawsze się przydają do zupy jakiejś czy coś. Razem z groszkiem smażę je na oliwie z deczka tylko soląc - ser jest dość słony więc naprawdę ksztyna wystarczy dla podciągnięcia smaku warzyw.
I szparagi i groszek wymagają tylko ekspresowego uderzenia ciepła. Trzy minuty to jest max. Po ściągnięciu warzyw - na tej samej patelni - równie szybko obsmażam ser. Halloumi dobrze jest pociąć, dać mu minutę żeby się "spocił" i przed samym smażeniem osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na talerze rukola, szparagi, groszek - dość obfity rozbryzg winegretu - ser i pociachana na drobno dymka. Rach-ciach - gotowe. Jako było rzeczone na wstępie - na zimno też smakuje doskonale - więc imprezowo można wykorzystywać bez najmniejszych skrupułów.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik