MENU...
Facebook

Zapiekanka kurkowo-ziemniaczana

Zapiekanka kurkowo-ziemniaczana
Muszę ostrzec! Robi się dość szybko i niezwykle łatwo, za to naprawdę trudno przestać jeść. Grozi tymczasowym, wysokokalorycznym szczęściem, Gdyby kurki umiały mówić, podziękowałyby za możliwość wzięcia w tym udziału i byłaby to przemowa na miarę Oskara za rolę pierwszoplanową. 

Jako się rzekło, przygotowanie nie sprawi kłopotu i początkującemu kuchcikowi, a zajmie nieco ponad pół godziny, choć roboty netto jest kilka minut. 

Wpierw skład (na 2 solidne porcje) :

  • ok. 800  gramów ziemniaków - młodych, senioralnych - jakie są
  • 200 gramów kurek 
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • pęczek pietruszki
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • ciut masła albo oliwy 
  • 200 gramów potartego sera - nada się w zasadzie dowolny twardy - od serowej arystokracji z rodu parmezanowatych po poczciwą goudę 

Ziemniaki do gara, osolony wrzątek i niech się gotują - do miękkości. 

Odłóż na bok kilka najładniejszych kurek, resztę pokrój niezbyt drobno. Na  niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż pociachaną w piórka czy półplasterki cebulę - po mniej wiecej 2 minutach dodaj kurki. Grzanie na max. Jak się podsmażą - czyli po jakichś 3 minutach - posól, sypnij pieprzem i wlej śmietankę. Na średnim ogniu niech pobulgocze jeszcze chwilę - śmietanka się zredukuje i zgęstnieje nieco. Dodaj sok z cyryny (tych kilka kropel wspaniale podkręca smak sosu) i posiekaną pietruszkę.

Tak oto mamy wspaniały, gęsty sos kurkowy - uniwersalny - do placków, klusek, mięsa, zakochania. 

Wlej go na ułożone w żaroodpornym naczyniu ziemniaki, tak by swą śmietankową aksamitnością wypełnił wszelkie międzyziemniaczane szczeliny. Całość obficie zasyp serem, a na górze połóż pocięte wzdłuż na połówki - wcześniej odłożone kurki i do piekarnika. 180 stopni, grzanie z funkcją grilla albo pokrewną, się tylko zapiec więc nie trzeba czekać aż piekarnik się zagrzeje - można włożyć od razu - będzie szybciej. 

Kiedy ser się zarumieni - gotowe - proszę siadać - najlepiej masowo przy jednym naczyniu - każdy tylko z widelcem. Podejmując tym cudem gości można zapiekać w mniejszych - jednoosobowych - naczyniach, garnuszkach czy innych patelenkach bez łatwotopliwych elementów.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)