Pieczarki w cieście piwnym
Tylko chwila z tym roboty więc można doznawać tej smażonej rozpusty kiedy tylko chęć najdzie. Można też tak potraktować pieczarki, cukinię, paprykę czy brokuły (te lepiej zblanszować ze 2 minuty jednakowoż).
Grunt żeby kawałki grzybów czy warzyw nie były zbyt duże bo nie zdążą się "zrobić". Czyli pieczarki małe, albo ciach - na połówki czy nawet ćwiartki.
No to teraz ciasto:
- 250 ml piwa - dowolnego
- 150 gramów mąki pszennej - typ w sumie dowolny między 450 a 650
- łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- duża szczypta pieprzu
- olej do głębokiego smażenia
- i jeszcze trochę mąki
Potrzebne będą jeszcze:
Wszystkie elementy ciasta do miski, dokładne zamieszanie - gotowe. Dobrze jak ciasto 15-30 minut postoi, gluten popracuje, będzie ciut lepsze.
Oczywiście te przyprawy to rzecz absolutnie dowolna i śmiało można pokombinować.
Teraz już tylko wystarczy rozgrzać olej - jak masz pomiar temp. to tak koło 180 stopni, jak nie - na czuja albo można wrzucić kroplę ciasta i patrzeć czy ładnie skwierczy.
Pieczarki najpierw do mąki, strząsnąć nadmiar, do ciasta i hop do oleju. Olej gorący ale grzanie raczej średnio-małe, żeby za szybko się nie spaliły. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Jak będzie za luźne spłynie i tyle z zabawy... Jakby co - zawsze można dosypać kapkę mąki.
Smażenie do zbrązowienia i proszę siadać.
Najlepsze są na świeżo, ale i na imprezę będą ok - można nasmażyć wcześniej i odgrzać w piekarniku. W takim wypadku proponuję jednak nasmażyć więcej - jakoś dziwnie znikają w międzyczasie...
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik