MENU...
Facebook

Aromatyzowana kacza pierś

Aromatyzowana kacza pierś
A właściwie to sałata z flambirowaną piersią kaczą aromatyzowaną rozmarynem, serem z niebieską pleśnią i pikantną miodową galaretką buraczaną.

I po takim tytule właściwie można sobie zrobić resztę dnia wolnego, hihi. No ale sztuka nie uznaje kompromisu, zwłaszcza tak piękna sztuka (mięsa) jaką są kacze piersi - miękkie, jędrne, pełne i jakże wrażliwe. Godne zajęcia się nimi z największą uwagą i delikatnością, a wtedy odwdzięczają się wielozmysłową wręcz ekstazą.

Skórę naciąłem w kratkę i hop piersi na patelnię z grubym dnem, kapka oleju, mały ogień, skórą do dołu - ok 8 minut, potem jeszcze 3 minuty z drugiej strony. Czas orientacyjny - zależy od wielkości piersi.

Kiedy kaczka była średniokrwista, posoliłem ją, podlałem whisky i podpaliłem, wywołując dziecięce okrzyki piromańskiego zachwytu. Mniej więcej tak. Jeszcze kilka chwil na patelni i aromaterapia.

Polega to na powolnym podgrzewaniu świeżych ziół i w tym delikatnym dymie podwędzanie mięsa. Spokojnie - to nie bucha jak z sziszy - kuchni nie zadymi - da lekki, przyjemny aromat w powietrzu. Użyłem do tego żeliwnego woka z kratką i pokrywką, ale solidny garnek z grubym dnem i sitko metalowe też zrobią robotę. Bardzo mały ogień, 20-30 minut i rozmarynowa nuta zagrała już bardzo wyraźnie.

W zestawie jeszcze sałata skropiona sokiem z pomarańczy i oliwą, nieco kremowego sera niebieskiego i galaretka buraczana. Delekty i Oetkery tego nie mają, ale żelowanie różności to wszak żadna nowość.

Kaczki z burakami lubią się bardzo zwłąszcza, że mają wspólnego znajomego - miód. Buraka pociętego w kostkę ugotowałem w 0.5 l bulionu, po odcedzeniu do płynu dodałem łyżkę miodu, kapkę sosu z chilli i dwie łyżeczki żelatyny. Bez wrzenia, do rozpuszczenia, potem wychłodzenia. 

I od razu robi się elegancko jak na wieczorku zapoznawczym w sanatorium.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)