MENU...
Facebook

Fasolka

Fasolka
Piękny Jaś - Mr. Bean - w bretońskiej, choć nieco bardziej zupnej, formie. Po bretońsku czyli wiadomo - typowo polskie danie. Przebój zajazdów, barów mlecznych i górskich schronisk. Jasne - można dochodzić skąd to się w ogóle wzięło, a można po prostu brać się za gary. To będzie nieznaczne odejście od klasyki, o smaku nieco głębszym choć może ciut luźniejszej konsystencji. 

  • 1 kg wędzonych kości ewentualnie innej wędzonki
  • pół kg fasoli
  • 300 ml passaty
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • łyżka papryki w proszku
  • kapka papryki ostrej
  • sól/pieprz
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (daje świetny smak)
  • duuuużo majeranku
  • opcjonalnie - ulgix, espumisan czy coś takiego 
Fasola - wiadomo - doba w zimnej kąpieli. Z wywarem nie kombinują - zalewam kości wodą - mniej więcej trzema litrami - i ze 2 godziny bulkania. Żadnych warzyw, żadnych przypraw - sama czysta, solidna esencja wędzonowatości. 

Fasolę gotuję pod przykryciem w małej ilości lekko osolonej wody - tak żeby ziarna były ledwo umoczone. Nie ma co wypłukiwać fasolowej dobroci. Jak nadto odparuje - uzupełniam wrzątkiem, a jak fasola jest "zaraz-będzie-miękka", ściągam pokrywce i pozwalam wodzie maksymalnie odparować - tak żeby zostało tylko troszkę. 

Teraz już tylko chwilka. Kiełbasa i cebula - ciach-ciach - na patelnię - się smaży. W tym czasie parzę i obieram pomidory, usuwam zatwardziałości i pestki, kroję w kostkę. Dorzucam je do zarumienionej już kiełby, dolewam 1 litr wędzonego wytwaru i passatę i doprawiam (uwaga z solą - wędzonka jest słona, kiełbasa też bywa, no i fasola doznała posolenia). Dorzucam jeszcze mięso obrane z tych kości z wywaru, gotuję razem z 10 minut, zjadam ze smakiem, niemalże łapczywie...

... i pokornie oczekuję na anomalia natury meteorologicznej...

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)