Filo z pieczarkami
Minimalizm stosowany. Ma być bardzo chrupiąco i jeszcze bardziej pieczarkowo.
Potrzebujemy tylko:
- 4 płatów ciasta filo (w opakowaniu zazwyczaj jest 7-8)
- pół kg pieczarek
- 2 dorodnych cebule
- nieco oliwy
- soli
- pieprzu
Pieczarki oczyszczone, pocięte niezbyt drobno i zupełnie nieforemnie. Cebula też pociachana w kostkę wielkości absolutnie dowolnej. Razem usmażone na kapce oliwy doprawione solą i pieprzem tylko.
Teraz spory chlup oliwy wymieszaj - pół na pół - z wodą. Rozłóż arkusz ciasta, pędzel w dłoń i pomaluj go mieszaniną wodno-oliwną. Nałóż na niego drugi arkusz, z jednej strony usyp wał i zroluj. Z drugim tak samo.
Teraz wystarczy już tylko na blasze albo w formie do tarty rozłożyć papier do pieczenia, rulony zwinąć w pierścień łącząc końcami jak rury odkurzacza (jak jest za dużo można nożyczkami przyciąć do równego) i do piekarnika. 200 stopni - 15-20 minut do zezłocenia.
W środek można jakąś michę z czosnkowym sosem władować, dorzucić jeszcze zieleniny - żeby kolorów dodać i że zdrowo i w ogóle i siup na stół.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale w mieszkaniu remont, tułaczka i fotografuję czymkolwiek co jest pod ręką w dostępnym świetle.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik