MENU...
Facebook

Filo z pieczarkami

Filo z pieczarkami
Cuda wianki. Jeden pierścień by wszystkimi rządzić :D Chrupiąca, superexpressowa przekąska wypełniona pieczarkami i cebulą. Przyjazna dzieciom, weganom i wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia. 

Minimalizm stosowany. Ma być bardzo chrupiąco i jeszcze bardziej pieczarkowo.

Potrzebujemy tylko:

  • 4 płatów ciasta filo (w opakowaniu zazwyczaj jest 7-8) 
  • pół kg pieczarek
  • 2 dorodnych cebule
  • nieco oliwy
  • soli
  • pieprzu

Pieczarki oczyszczone, pocięte niezbyt drobno i zupełnie nieforemnie. Cebula też pociachana w kostkę wielkości absolutnie dowolnej. Razem usmażone na kapce oliwy doprawione solą i pieprzem tylko. 

Teraz spory chlup oliwy wymieszaj - pół na pół - z wodą. Rozłóż arkusz ciasta, pędzel w dłoń i pomaluj go mieszaniną wodno-oliwną. Nałóż na niego drugi arkusz, z jednej strony usyp wał i zroluj. Z drugim tak samo. 

Teraz wystarczy już tylko na blasze albo w formie do tarty rozłożyć papier do pieczenia, rulony zwinąć w pierścień łącząc końcami jak rury odkurzacza (jak jest za dużo można nożyczkami przyciąć do równego) i do piekarnika. 200 stopni - 15-20 minut do zezłocenia.

W środek można jakąś michę z czosnkowym sosem władować, dorzucić jeszcze zieleniny - żeby kolorów dodać i że zdrowo i w ogóle i siup na stół.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale w mieszkaniu remont, tułaczka i fotografuję czymkolwiek co jest pod ręką w dostępnym świetle. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)