MENU...
Facebook

Frytki podręczne

Frytki podręczne
Bo to zawsze jest tak - dżizzzz ale zjadłbym frytki... ale znów obierać, kroić i w ogóle szczypać się po ceregielach... Przedstawiam więc sposób jak mieć fantastyczne, długochrupiace, domowe frytki w kilka minut. Co prawda wcześniej trzeba poświęcić trochę czasu. Jak komuś się nie chce... cóż... te dyskontowe za piątaka też nie są takie najgorsze. 

Ta niezwykła opowieść o frytkach zaczyna się bardzo prosto. Zaczyna się od ziemniaka. Nieprzypadkowego. Jak to mowią - czym ziemniak za młodu nasiąknie, tym frytka trąci.  Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste - o wysokiej zawartości skrobi - gatunków sa dziesiątki - najczęściej oznaczone "do pieczenia" lub też Typ C.

Skoro ma być na zapas to mniej niż trzy kilogramy nie ma sensu :D 

Proces przygotowania jest kulkuetapowy.

1. Obieranie i krojenie - generalnie bez filozofii - grubsze, ciensze - jak kto chce i woli 

2. Obgotowywanie - frytki pakuję do gara, zalewam wrzątkiem i gotuję 3-5 minut w zależności od grubości pociachania 

3. Chłodzenie i suszenie -  po odcedzeniu rozkładam frytki na bawełnianej ściereczce (czystej) i zostawiam do wychłodzenia

4. Obsmażanie - niewielkimi porcjami wychłodzone już frytki smażę w głębokim tłuszczu (temp ok 180 stopni) przez około 5 minut.  Po wyłowieniu jeszcze chwila na sitku albo papierowym ręczniku i można przejść do kolejnego punktu.

5. Mrożenie - zamrażarki często mają takie wysuwane półeczki. Najlepiej właśnie na nich rozsypać frytki i dać im trochę czasu na wstępne zmrożenie. Potem porcjami w woreczki i mogą tak czekać na niespodziewany atak przemożnej frytkowej ochoty.

W dowolnym momencie można takie fryty - wprost z zamrażarki - wrzucić do oleju czy tam innej frytury - rach-ciach - kilka minut i gotowe. 

Tak przygotowane frytki są najlepsze na świecie - #sprawdzoneinfo . Puszyste w środku z chrupiącą warstwą wierzchnią, a co najlepsze - ta chrupkość utrzymuje się co najmniej przez kilkanaście minut - co w świecie frytek oznacza mniej więcej wieczność. 

I jeszcze jedna ważna rzecz. Kwestia zdrowia. Frytki smażone z surowych ziemniaków szybko brązowieją. To palą się cukry proste w nich zawarte. I co tu dużo mówić - im bardziej brązowe - tym mniej zdrowe. Obgotowując wcześniej neutralizujemy częściowo ten efekt, dlatego frytki pozostają złote i znacznie zdrowsze mimo podwójnego smażenia. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)