Herbata z bąbelkami
Potrzebujemy nieco białych proszków, w miarę dokładnej wagi i strzykawki - czyli zabawa w klimacie Breaking Bad. Fajnie.
Rzeczona chemia to alginian sodu, cytrynian sodu i mleczan wapnia. Brzmi jak zestaw do produkcji sztucznych ogni, ale to substancje całkowicie bezpieczne, a nawet zdrowe. Trzeba by zjeść wiadro tego żeby przedawkować.
W tradycyjnym handlu nie widziałem, za to internet ma tego pełno. Po 200 gramów na początek w zupełności wystarczy.
Proces jest dość prosty. Do dowolnej cieczy dodajemy nieco alginianu i wkraplamy to do wodnego roztworu mleczanu. Związki ze sobą reagują i dochodzi do powierzchniowej żelifikacji - czyli robi się żelowa bańka z płynnym środkiem. Soki zazwyczaj są kwaśne, a kwas procesowi nie sprzyja - stąd regulacja cytrynianem.
A teraz praktyka i proporcje
- 200 ml soku owocowego lub warzywnego - na początek proponuję coś niezbyt kwaśnego - kubusia na przykład
- 2 gramy alginianu sodu - pół płaskiej łyżeczki
- 4 gramy cytrynianu sodu - płaska łyżeczka
- pół litra wody
- 12 gramów mleczanu wapnia - łyżka
Mleczan rozpuszczamy w wodzie. Wystarczy dobrze zamieszać.
Alginian i cytrynian rozpuszczamy w soku. Tu nie wystarczy dobrze zamieszać. Alginian to dziad wyjątkowo odpory. Trzeba kilka minut poryrać mikserem, odstawić na pół godziny i znów poryrać mikserem żeby się rozpuścił.
Wszystko można sobie przygotować dzień wcześniej, tak nawet lepiej.
Teraz strzykawka i z wysokości około 15-20 cm kropla p kropli wpuszczać sok do wody. Proces żelifikacji dobrze jest jak najszybciej przerwać. Czyli po dwóch strzykawkowych porcjach przelać wodę przez sitko do drugiej miski, a pozostałe na sitku kulki przepłukać w zimnej wodzie. I tak kilka razy. Brzmi skomplikowanie, ale robi się naprawde szybko.
Kuleczki spokojnie wytrzymają dzień czy dwa - tyle że z czasem środek staje się coraz mniej płynny, a bardziej żelkowy.
Do drinków, deserów, albo co tam kto jeszcze wymyśli. Tu pływają w słodzonej miodem herbacie z lodem.
Jeśli mimo zastosowania się do ww. wskazówek proces nie działa - może być coś z wodą - wtedy rozwiązaniem jest destylowana. Lub też sok ma za kwaśny odczyn - wtedy można dosypać nieco cytrynianu.
Jak mówiłem zabawy z tym trochę jest, za to radość przepotężna, a i dyplom małego chemika się należy.
________________________________________
A jeśli chcesz zrobić całe przyjęcie w śródziemnomorskim klimacie:
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik