MENU...
Facebook

Krewetki z masłem i winem

Krewetki z masłem i winem
Najłatwiejsze, najlepsze, ekspresowe - po prostu bezbłędne. Krewetki z natury nie są wybitnymi myślicielami, stąd i wolą proste rozwiązania. Masło, czosnek, pietruszka, wino - max kwadrans i dzieją się rzeczy absolutnie magiczne.

Proporcje na porcję uwiecznioną fotograficznie. Na ile to osób? Sami podzielcie. Można wtrąchnąć samemu, ale w klasie ekonomicznej 3-4 osoby podziubią :D 

  • 300 gramów krewetek - surowych (nie blanszowanych) - obranych z pancerzyków
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 gramów masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina - półwytrawne jeszcze też spoko
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • duża szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • no i koniecznie świeża, chrupiąca bagietka

Naprawdę teleexspress. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę masła. Rzucam pociachany w plasterki czosnek, a po minucie krewetki. Smażę mniej więcej minutę, poten odwracam krewetki na drugą stronę, solę i po 30 sekundach dolewam wina i dodaję resztę masła. Jeszcze jakieś 30 sekund na gazie, dość obfite sypnięcie pieprzem, pietruszka i gotowe. 

Jędrne, sprężyste, soczyste krewetki w maślano-winnym sosie, a wszystko podbite czosnkiem i pietruszką. Danie zdecydowanie ocierające się o boskość. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)