Krewetki z masłem i winem
Proporcje na porcję uwiecznioną fotograficznie. Na ile to osób? Sami podzielcie. Można wtrąchnąć samemu, ale w klasie ekonomicznej 3-4 osoby podziubią :D
- 300 gramów krewetek - surowych (nie blanszowanych) - obranych z pancerzyków
- 3 ząbki czosnku
- 50 gramów masła
- 100 ml białego wytrawnego wina - półwytrawne jeszcze też spoko
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- duża szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- no i koniecznie świeża, chrupiąca bagietka
Naprawdę teleexspress. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę masła. Rzucam pociachany w plasterki czosnek, a po minucie krewetki. Smażę mniej więcej minutę, poten odwracam krewetki na drugą stronę, solę i po 30 sekundach dolewam wina i dodaję resztę masła. Jeszcze jakieś 30 sekund na gazie, dość obfite sypnięcie pieprzem, pietruszka i gotowe.
Jędrne, sprężyste, soczyste krewetki w maślano-winnym sosie, a wszystko podbite czosnkiem i pietruszką. Danie zdecydowanie ocierające się o boskość.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik