MENU...
Facebook

Sałata ze szparagami

Sałata ze szparagami
Ze szparagami jest jak z dobrym mini-serialem, zanim człowiek zdąży się nacieszyć i rozsmakować - koniec sezonu... Śpieszmy się więc kochać szparagi! A takie... takie naprawdę warte są darzenia uczuciem największym i szczerym. W bardzo klasycznym połączeniu, ale nieco innej formie - z zagraniczna mówiąc - bardziej lunchowej, a i do boxa i to go. 

Kombinacja niemal starożytna. Szparagi-jajko-szynka-sos holenderski. Po prostu doskonała, a jak coś jest doskonałe to nie ma co kombinować. No może troszkę, ale tylko formalnie. Mała metamorfoza, kilka dodatków i z klasycznego śniadania mamy bardzo przyjemny, lekki obiad albo sałatkę do zapakowania do pudełka i wszamania w pracy. 

A mamy tu tak: 

  • wyściółkę z sałaty - dowolnej właściwie, miks zawsze spoko 
  • jajka na twardo ugotowane - a raczej tak na 87% - jak do ramenu - żeby żółtko było jeszcze nieco maziate. Jajka wkładam do ciepłej wody celem wstępnego ogrzania. Potem wybijam w nich malutką dziurkę - o tak (klik). Wkładam do wrzącej wody. Jajka L gotuję 7 minut, eMki - 6. 
  • szynka dojrzewająca - tu surowa, choć śmiało można by ją przysmażyć na chipsa. Wystarczy chwila na suchej patelni.
  • szparagi - podsmażone 2 minuty na maśle, lekko tylko solą oprószone 
  • płatki parmezanu

Jajka jeszcze delikatnie posolone i wszystko obficie skropione sosem holenderskim. Ach rzecz to wspaniała, zwłaszcza dla osób, które dbają o cholesterol - bo jak już się go ma, to warto zadbać o jego jakość :D  

  • 50 gramów masła
  • 2 żółtka
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny - choć bardzo fajnie też działa świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, zwłaszcza czerwonych. 

Przygotowanie podręcznikowe. Najpierw rozpuszczam w garnuszku masło nie dopuszczając do zbytniego przegrzania. Ma się tylko rozpuścić, a nie skwierczeć. 

Żółtka ubijam na kąpieli wodnej - czyli w garnuszku gotuję wodę, na nim ustawiam miseczkę i w niej trzepaczką ubijam żółtka z sokiem i przyprawami na gładką emulsję. Nieustannie mieszając cienkim ciurkiem dolewam masło. To fascynujące jak smak i jedwabista konsystencja sosu powodują cudowną niewrażliwość na jego wysoką kaloryczność. 

Wersja druga - lżejsza nieco, aż pożywności jej również nie brakuje. 

  • roszponka
  • łosoś wędzony
  • jajo na twardo ugotowane
  • szparagi na maśle chwilkę podsmażone, solnięte nieznacznie
  • grzanki, również na maśle usmażone, chleb wczorajszy, mały ogień, zrumienione do schruptania

Dressing - winegret cytrynowo-miodowo-musztardowy. 

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyzeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli
  • ciut świeżo mielonego pieprzu 

Razem na gładką emulsję widelcem utrzepane i wtymże skąpana sałatka.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)