Sałata z kurczakiem i grejpfrutem
Zagrają w składzie:
- 2 piersi kurczacze
- 1 czerwony grejpfrut
- sałata - dowolna, może być gotowy miks
- mała cukinia
- kawałek sera pleśniowego
- łyżka miodu
- oliwa
- ciutka soli
Najpierw kurczę smażone. Piersi w całości. Fajnie jak są ze skórą - dodatkowe chrupanie, ale bez też są ok. Niby to łatwe, a jednak trzeba wyczuć bo z jednej strony niedosmażenie grozi sporymi kłopotami zdrowotnymi, z drugiej przesmażenie powoduje mięsne suchoty. Na patelni z grubym dnem rozgrzewam mniej więcej łyżkę oliwy. Smażę na średnio-małym ogniu odwracając co 2-3 minuty. Nawet nie jest konieczne jakieś wcześniejsze marynowanie. Wystarczy sama sól sypnięta już w czasie smażenia. Jasne - można doprawić czym-kto-lubi, ale trzeba wówczas zachować czujność bo przyprawy podczas takiego smażenia lubią zamieniać się w węgiel.
Absolutnie nie ma miejsca na krwistość, kurczak musi być well done. Klikając tu znajdziecie dotykową metodę sprawdzenia stopnia wysmażenie mięsa. I tak jak ze stekiem, po wysmażeniu mięso musi kilka minut odpocząć, uspokoić się. Jeśli pokroisz od razu, wewnętrzne ciecze momentalnie wyciekną i pozostanie suchość.
Jeszcze tylko pociachana w plastry cukinia, doprawiona jeno solą, usmażona po 2 minuty z każdej strony razem z kurczakiem i można składać kompozycję.
Sałata na wyściółkę, na nią cukinia, ser, kurczak i obrane cząstki z 3/4 grejpfruta. Na koniec dressing. Sok wyciśnięty z pozostałej 1/4 grejpfruta, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu - pomieszane dokładnie i rozbryzgane po sałatowych elementach.
________________________________________
Wspaniałe smaki, nietuzinkowe połączenia i zupełnie inne spojrzenie na zupy.
Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy".
To nie jest zestaw przepisów, a sposób na to, by tworzyć wspaniałe i każdorazowo udane kompozycje!
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik