Krupniok w sakiewce
Liczba sakiewek zależna będzie od wielkości foremek - użyłem kokilek, ale takie do muffinek też zrobią robotę.
A oto lista życzeń:
- opakowanie ciasta filo - płaty pocięte na prostokąty trochę większe od foremek
- pół kg krupnioków tudzież kaszanki
- 2 cebule
- opakowanie szynki dojrzewającej - np. szwarcwaldzkiej
- 200 gramów kapusty kiszonej
- sól i pieprz
- oliwa albo olej do podsmażenia i smarowania
Krupnioki (bez osłonek), cebulę i kapustę podsmażyłem - wszystko osobno - kilka minut. Właściwie tylko doprawiałem cebulę, reszta nie wymagała dopalaczy.
Foremki wysmarowałem oliwą. Na blacie układałem po pięć płatów ciasta - po najpierw dwa, ten drugi smarnąłem lekko oliwą, potem trzeci, potem szynka, czwarty znowu smarnięty, piąty na górę i całość do foremki. Sakiewki nafaszerowałem, górę zacisnąłem palcami i do piekarnika.
15-20 minut - 180 stopni - funkcja góra/dół. Potem sakiewki wylądowały na desce przystawkowej i zostały pożarte w zacnym gronie.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik