O kurka, zapiekanki!
Robią się ekspresowo - nie ma więc co przeciągać zbędnymi opowieściami. Na 4 sztuki, potrzebujemy:
- 200 gramów kurek - oczyszczonych (chyba, że ktoś wyjątkowo lubi piach i igliwie)
- 100 gramów szynki dojrzewającej - odmian jest masa, ale nie ma co brać tych z najwyższej półki bo szynka ma jej wędzonowatością podbić smak kurek, a nie gwiazdorzyć, więc na te najdroższe zwyczajnie szkoda monet
- 1 niewielkiej cebuli
- 150 gramów startego cheddara - może być również dowolny inny ser, acz mocny, intensywny smak cheddara pięknie komponuje się z pozostałymi ingrediencjami
- bagietka - może być wczorajsza
- sól
- pieprz kapka
- oleju do smażenia - masło, oliwa - co kto chce
- warzywa na górę - rukola, pomidor, ogórek
Jak już na początku włączysz piekarnik (ok 190, to szama będzie w 15 - max 20 minut. Cebulę pociachaj w kosteczkę. Podsmaż minutę na średnim grzaniu, dorzuć pokrojoną w paski szynkę, po chwili pokrojone niezbyt drobno kurki - zwiększ grzanie do maksimum. Ze dwie minuty smażenia z mieszaniem od czasu do czasu - sól, pieprz - gotowe.
To wszystko na pocięte bagietki, na górę ser i do piekarnika - 5-7 minut powinno wystarczyć. Jeszcze tylko porcja świeżych warzyw, ewentualnie smarnięcie ketchupem, tudzież innym sosem i jest naprawdę wspaniale.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik