Pieczone ziemniaki z serkiem chrzanowym
A jak przychodzi ochota na pieczone ziemniaki, to nie ma nawet co się bronić. Jedyne co sensownego można wówczas uczynić - to zmajstrować sobie trochę dodatków. Na przykład taki serek - puszysty, chrzanowy, koperkowy - wyborny. Ot luźna wariacja na temat pyr z gzikiem.
Ziemniaki - najlepiej te do pieczenia - czyli typu C - wyszorowane na glanc, z chirurgicznie usuniętymi okami i wszelkimi nieprzyjemnymi skazami. Owinięte folią i do piekarnika - 200 stopni - w zależności od ziemniaczanych gabarytów 45 minut - godzina - czasem i więcej. Owijam folią bo wtedy szybciej się pieką i są bardziej puszyste, ale można piec i bez tej aluminiowej zbroi. Kiedy ziemniaki są miękkie, rozchylam folię. przecinam je tak-nie-do-końca i piekę z funkcją grill jeszcz kilka minut.
W międzyczasie pieczeniowym serek:
- kubeczek serka śmietankowego
- duża łyżka chrzanu
- równie duża łyżka jogurtu naturalnego
- czubata łyżka posiekanego koperku
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- zmiażdzony niewielki ząbek czosnku
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!