Ravioli z grzybami
Owszem jest trochę pracy, ale mniej niż przy pierogach, a jak się ma maszynkę do makaronu to w ogóle - plaża.
Najpierw więc makaron. Zdecydowanie polecam semolinę - no bo jak człowiek ma się namachać, to przynajmniej niech mąka będzie najprzedniejszego gatunku.
- sporawo podgrzybków - gdyż tym mnie akurat las obdarował
- jedna duża cebula
- nieco soli, duuuużo świeżo mielonego pieprzu
- sok z połówki cytryny
- 2 żółtka
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- łyżka masła
I robię to tak: na gorące masło rzucam drobno pociachaną cebulę, jak się podsmaży - znacznie mniej drobno pociachane grzyby. Smażę do miękkości - ale nie ciapy, doprawiam solą i pieprzem, dolewam sok z cytryny i wrzucam pietruszkę. Ściągam z grzania. Jak nieco wystygnie dodaję do farszu żółtka - one przy gotowaniu się nie zetną, tylko rozkoszną emulsją okryją kawałki grzybów. Farsz gotowy.
Teraz wałek w dłoń, mąką podsypanie i jazda - na cieniutko. Ciasto powinno bez większych oporów poddawać się presji wałka i stworzyć cienką, zwartą i konsystencjonalnie stabilną płachtę.
Tnę ją na równe pasy. Farsz nakładam na jednym w równych (w miarę) odstępach, makaron dookoła farszu majuję mokrym pędzelkiem (dzięki temu lepiej się lepią) i przykrywam drugim pasem. Dociskam, przekrawam na kwadraty i finezyjnie brzegi przygniatam widelcem.
I teraz gwóźdź programu - dressing, topping, polewa - cud maślano-cytrynowy.
Na 3 łyżkach masła podsmażam - wcześniej odłożone - najładniejsze grzyby. Ostrożnie, żeby nie przypalić masła. Jak się ładnie zarumienią - 1 zgnieciony ząbek czosnku, skórka starta z połówki cytryny i niewielka kapka wina białego wytrawnego (ok. 50 ml), ciut soli i pieprzu. Po wlaniu wina wszystko zabulgocze i szybko odparuje - zostanie tylko winna, cudna esencja.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!