MENU...
Facebook

Pieczony kurczak z flambirowaną papryką

Pieczony kurczak z flambirowaną papryką
Bardzo lubię takie dania - nazwa brzmi fensi, wyglądają całkiem efektownie, a są zupełnie niskobudżetowe i do tego o stopniu skomplikowania puzzli dla trzylatka. Choć może nie trzylatka - dzieci raczej nie powinny bawić się otwartym ogniem. 

Zacznijmy od kurczaka. Elementy kurczacze - uda, skrzydła, podudzia - zasadniczo części kończyn - nacieram mieszaniną:

  • 2 łyżki oliwy albo oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżka suszonego oregano 
  • duża szczypta soli 

i odstawiam na godzinę, albo też wiele godzin w lodówce. Takie elementy kurczaka traktuję niezbyt wysoką temperaturą. Mięso nie usycha, nie spina się. Kurczaka rozkładam więc na blaszę i piekę około 45 minut w 160 stopniach - grzałka góra/dół. Potem zlewam tłuszcz, który się wytopił i dopiekam jeszcze około 10 minut w 180 stopniach z funkcją grillowania albo pokrewną żeby skórka się ładnie schruptała. 

No to teraz papryka:

  • różnokolorowe papryki pociachane na paseczki
  • łyżka czy dwie wytopionego tłuszczu z kurczaka
  • szczypta soli
  • łyżka miodu
  • coś pikantnego - lubię sos siriracha - ale może to być nieco ostrej papryki w proszku czy dowolne sosiwo z chili - ilościowo wedle uznania - taka pikanteria bardzo fajnie działa ze słodyczą miodu i kwaskiem.
  • 2 łyżki soku z cytryny albo octu winnego albo z jabłek
  • solidny chlup wysokoprocentowego alkoholu np whisky, bourbon, rum

Na patelni rozgrzewam tłuszcz, chwilę smażę paprykę soląc odrobinkę. Kiedy jest już dość miękka, ale jeszcze się nie rozpada, dodaję kilka kropel ostrego sosu i miód, a kiedy pięknie zabulgocze i roztoczy mocny zapach karmelu - dodaję sok cytrynowy albo ocet. Chwilę tak smażę żeby ten kwas odparował i dodaję promile. Teraz część najlepsza - kiedy się podgrzeje zapalniczka (jak się ma gaz wystarczy przechylić patelnię) i ogień! Mniej wiecej wygląda to tak (kliknij). Raczej nie powinno się wydarzyć nic niebezpiecznego, ale uwaga na brwi i bawiące się w okolicach kuchenki pudle.  

Raz dwa się wypali i gotowe. Siup do kurczaka i kurczę - dobre to.  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)