MENU...
Facebook

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami
W sumie absolutna klasyka, ale czemuż by tak nie przykombinować. Truskawki bardzo lubią się z czekoladą, a dzieci jak widzą takie wynalazki to szaleją i w ogóle same plusy. 

Ciasto. Jeśli macie sprawdzone proporcje i działa -  nie ma co kombinować. Ja robię tak

  • pół kilograma mąki + ok. 50 gramów do podsypywania
  • ćwierć litra ciepłej wody 
  • łyżeczka soli 

 Tym razem jednak połowę porcji zagniotłem z dodatkiem łyżeczki kakao i łyżeczki cukru. To proporcje na ok. 30 sztuk. Wiem, że większość ludzi jak już robi pierogi to w liczbie przekraczającej populację Wielkopolski. - więc tam już sobie dostosujcie ilościowo. Potem klasycznie. Wałek, wycinarka i klejenie.

Truskawki wlepiam tak po prostu, soute, niepocukrzone. Małe w całości - większe w połówkach. Poza sezonem mrożone - ale nie rozmrażam - tylko takie sztywne pakuję w pierogi i jak najszybciej gotuję. Inaczej puszczają wodę i z pierogów robi się papka. Lekko osolony wrzątek, 3-4 minuty od wypłynięcia i szama. 

Moje nieletnie huny wymyśliły, że fajnie jakby tak pierogi pływały w koktajlu truskawkowym. Proszę bardzo. Dużo truskawek, trochę jogurtu, ewentualnie kapka cukru albo miodu i ziu blenderem.

A jak się blenduje mrożone to w ogóle szaleństwo!!!

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)