Pierożki gyoza
- 400 gramów mielonej wieprzowiny - karkówka albo łopatka
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść posiekanej zielonej części dymki
- imbir - starty kawałek wielkości przepiórczego jajka - ma być imbirowo ożywcze jak Gingers na kaca
- 2 duże garście posiekanej kapusta pekińska
Teraz ciasto. Robi się jak zwykłe babcine - mąka, woda i ciut soli - z tą różnicą, że lana woda wrze.To zaparza mąkę i zmienia jej konsystencję.
Na te proporcje farszu:
- pół kilograma mąki pszennej - dowolnej
- 250 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
Do miski należy wsypać mąkę i sól i mieszając łyżkę dolać wrzątek. W następnym etapie należy zagnieść, acz ostrożnie gdyż wrzątek jest wrzący i parzy :D Innymi słowy - jak juz wlejesz i zamieszasz to chwilę poczekaj. Zagnieć na gładkie ciasto. Jeśli jeszcze trochę się rwie i nie jest jakieś super elastyczne - luz.
I to jest sposób ogólnopierogowy. Wsadź do woreczka i daj ciastu 30-60 minut na odpoczynek. Naprawdę nie ma sensu urabiać się i długo zagniatać. Gluten ogarnie temat samodzielnie - wystarczy dać mu trochę czasu w szczelnym woreczku.
I teraz będzie bardzo niebabcinie. Konieczna jest patelnia z grubym dnem, pokrywką i powierzchnią, do której się smażone wiktuały nmie przylepiają. Pierożki kładę na rozgrzany olej. Ogień niewielki. Smażę ze dwie minuty żeby się przychruptały - ale tylko z jednej strony - bez odwracania. W ogóle gyoza od początku do końca mają być w jednej pozycji - grzbietem do góry. Kiedy łapie je opalenizna w jednej ręce trzymam już pokrywkę, w drugiej wodę - około 70-100 ml czyli pół literatki.
Chodzi o to żeby prawie zakryć, a przez nieznaczną szczelinę wlać wodę - gdyż woda lana na rozgrzany olej niesie znaczne ryzyko wszelakich nieprzyjemności.
Pod przykryciem powinny saunować się jakieś max pięć minut. Potem pokrywka na bok i jeszcze trochę smażenia. Chodzi o to żeby woda odparowała, a pierożki ponownie się przysmażyły. Z dołu bedą więc chrupiące - z góry mięciusie i pulchniutkie, a po przegryzieniu tryskać będzie imbirowa rozkosz.
Najważniejsza jest w tym wszystkim porządna patelnia - jak się pierożki przykleją to... kaplica i żaden przyrząd czy nawet najzmyślniejszy zestaw przekleństw i obelg - nic już nie zdziałają.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik