Piklowane liście winogron
Jak się gdzieś pod ręką ma liście winogron to zawsze fajnie trochę wpakować do słoika. Roboty przy nich nie ma, a zawsze można coś ciekawego z nimi upitrasić. Klasycznie śródziemnomorskie nacje robią z nich dolmades - się znaczy takie mini gołąbki, ale też nie trzeba być zakładnikiem konwencji i coś fajnego samemu wymyślić.
Liście winne być młode. Południowcy zbierają je już w okolicach kwietnia - maja. Rodzimy klimat jednakowoż opóźnia nieco wegetację więc w czerwcu, a nawet na początku lipca jeszcze rwać można.
Potrzebujemy tylko:
- liście winogron - ilościowo wedle uznania, mi jeden słoik z 40 sztukami wystarcza
- wodę
- sól gruboziarnistą
- cytrynę
Potem układam jeden na drugim przesypując co 3-4 szczyptą soli. Kiedy w pliku jest 10-15 liści roluje je jak cygaro i wkładam do słoika. Dorzucam trochę cytryny - tak ćwiartkę na słoik, Teraz zalewa - w przegotowanej wodzie rozpuszczam sól - kopiasta łyżeczka na pół litra - kiedy się wychłodzi zalewam liściaste cygara, zakręcam i do lodówki. Po tygodniu można spożywać.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik