Sałata z szynką i serem
Siłą tej sałaty - doobiadowej, dogrillowej, do w zasadzie wszystkiego - są składniki. Nawet w sezonie można trafić pomidory o głębi smaku przeciętnego kartonu. Te najtańsze marketowe szynki dojrzewające, doładowane aromatem dymu wędzarnicznego w proszku, takiemu chorwackiemu prsutowi, parmeńskiej czy serrano mogą najwyżej opakowanie czyścić. No wiem, że cena, ale naprawdę wolę zjeść kilka plasterków czegoś pysznego niż napakować się byle czym.
No to bierzemy (proporcje nie są istotne więc możemy je pominąć):
- rukolę
- pomidory
- cebulę - najlepiej dymkę, szalotkę, albo czerwoną - jakąś o łagodniejszym smaku
- liście świeżej bazylii
- oliwę
- sok z cytryny
- sól / świeżo mielony pieprz
- szynkę dojrzewającą
- ser pleśniowy - też raczej łagodny, niech będzie uzupełnieniem bogatych smaków szynki i tryskającej świeżośći pomidorów - camembert, brie, bawarski
Wymieszaj rukolę z pokrojonymi na większe kawałki pomidorami, dodaj cienko pociachaną cebulę, nieco liści bazylii, wszystko to obficie skrop oliwą i delikatnie cytryną (na taki talerz mniej więcej 2 łyżki oliwy i łyżeczka soku cytrynowego).
Posól, popieprz, z wierzchu dodaj ser i szynkę, ciesz się smakiem gdyż jest naprawdę cudowny.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik