Ziemniaki z ricottą
Skład prosty - białka, węglowodany, witaminy - wszystko czego organizm potrzebuje. A pieczone czyli jeszcze lepsze. Tak konkretnie to:
- kilka sporych ziemniaków - nieobranych, dokładnie umytych
- kubeczek sera ricotta - nada się każdy do smarowania, ale ricotta rządzi niepodzielnie
- pęczek koperku - posiekanego
- tarty chrzan - świeży albo ze słoiczka - każdy ma inną ostrość więc ilość absolutnie indywidualna
- sól
- przyprawa do gyros/kebab albo coś w tym rodzaju - oczywiście jak ktoś ma chęć może zmajstrować swoją mieszankę, te gotowe naprawdę dają radę
- 2-3 łyżki oleju albo oliwy
W dużej misce mieszamy olej z przyprawami i kilkoma szczyptami soli, pakujemy weń umyte i oczyszczone ziemniaki i trzeba zrobić tak, żeby cała skórka była pokryta tą mieszaniną olejowo-przyprawową.
Pojedynczo pakujemy je w folię aluminiową (ale cienko, nie na cebulę z siedemnastoma warstwami folii) i na grilla, albo w zelżały żąr ogniska, tudzież do piekarnika - 200 stopni - 45 minut, chyba że ziemniaki są naprawdę duże - to godzina.
Potem ściągamy folię i dopiekamy jeszcze kwadrans żeby skórka się fajna zrobiła (ogniskowe nie, tam skórka będzie już elegancka)
Serek mieszamy z koperkiem i chrzanem, ciut solimy i pakujemy to w przepołowione, upieczone kartofle...
Do tego na przykład pieczone albo zgrillowane skrzydełka... i o bulwa...
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik