Sałatka z grillowanych warzyw
Doskonały obiadowy dodatek zadatkiem na samodzielne danie. Ogólnie greek-style. Kapary z tego sklepu z tygodniami. Włoskie, a wyglądają jak greckie, nie? :)
- 2-3 papryki - najlepiej różnolokorowe
- 2 cebule - jak wyżej
- cukinia
- kilka ząbków czosnku
- ewentualny bakłażan miło widziany
- słoiczek owoców kaparów - to te większe co wyglądają jak oliwki, ale z ogonkami i w środku mają pestki
- kawałek sera halloumi
- sok z połówki cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
- sól oraz przyprawy w kompozycjach dowolnych - papryka, oregano, a nawet mieszanka grillowa glutaminian-free albo przyprawa do gyrosu
Pokrojone w sporawe kawałki warzywa, skąpane w oliwie i przyprawach rozłożyłem na blasze i ciach do piekarnika - 180 stopni - funkcja grill - 15-20 minut. Wrzuciłem do miski, zalałem cytrynowym sokiem. Na górę niedbałym niemalże ruchem rzucone kapary i ser podsmażony na "dosłownie kapce" oliwy.
W wersji prawdziwie grillowej wszystkie elementy wymagające obróbki termicznej nabijam na patyczki i tak grilluję - bezpośrednio na kratce gdyż tacki są złe (i będę się tego trzymał jak Kato burzenia Kartaginy)
_______________________________________
Taramosalata jest jednym z elementów greckiego menu na domowe przyjęcie.
Są jeszcze: jagnięcina z pieczonymi ziemniakami / sałatka z grillowanych warzyw / hummus / tzatzyki / sałatka "grecka" / kofty wołowe / szaszłyki z kurczaka / marynowana cebula / pieczony bakłażan / chlebki pita / oliwki, feta, papryczki marynowane
Wszystko - od listy zakupów, przez krok po kroku rozplanowane przygotowania, po podanie do stołu znajdziesz klikając tutaj
A wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik
A wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik