MENU...
Facebook

Zupa ajvarowa

Zupa ajvarowa
Pachnąca, rozgrzewająca, lekko pikantna, pałająca aromatem pieczonej papryki i subtelnością bakłażana.

W składzie:
  • 1 bakłażan,
  • 3 papryki czerwone,
  • główka czosnku 
  • 2 litry czystego rosołu albo innego bulionu warzywnego lub na mięsie zgotowanego
  • szklanka passaty
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka papryki wędzonej,
  • nieco ostrego sosu paprykowego albo ostrej papryki w proszku, świeża chilli również jak najbardziej :) 
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego

Bakłażana i papryki tnę na połówki. Z papryki wycinam gniazda nasienne. Potem razem z czosnkiem wszystko to piekę do miękkości - Papryka i czosnek potrzebują mniej więcej pół godziny w 180 stopniach (góra-dół). Bakłażan może chciać nieco więcej. 

Potem ściągam skóry i inne twarde części.  Wrzucam do gotującego się bulionu. Doprawiam solą, pieprzem, papryką i olejem sezamowym (może być też oliwa, ale sezamowy daje fantastyczny - lekko orzechowy posmak) 

Jeszcze tylko onomatopeiczne ziuuu blenderem - na gładko - i można rozlewać, opcjonalnie sypiąc starty ser, pietruszkę, czy co tam się chce ;)

Oczywiście zupę można przyrządzić z gotowego ajvaru - TUTAJ znajdziecie przepis 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)