MENU...
Facebook

Boczek pieczony

Boczek pieczony
Jeśli istnieje niebo, to z dużym prawdopodobieństwem ocieka tłuszczem! I pachnie dokładnie jak ten boczek. Na obiad, na kanapki, na pewno! Żadne tam fit, vege czy jakieś inne nowoczesne wynalazki. Uczciwy, poczciwy boczek.

To była miłość od pierwszego spojrzenia na stoisko mięsne. Leżał tam taki - dostojny, emanujący poczuciem własnej wartości - nieco tylko zaniżonym przez całkiem niezłą promkę. Wątroba prewencyjnie chciała zgłosić wątpliwości, ale że od pół roku nie musi staczać potyczek z alkoholem, chyba trochę jej się nudzi, więc klamka zapadła. 

A oto lista potrzeb:

  • boczek wieprzowy, surowy, bardziej mięsny niż tłusty - mniej niż półtora kilograma raczej nie ma sensu 
i marynata
  • łyżka papryki wędzonej
  • łyżka octu - najlepiej jabłkowego albo winnego 
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku - lub więcej
  • łyżka suszonego oregano

Oczywiście można przykombinować z dowolną mieszanką przyprawową i tak 90% roboty robi tu sposób pieczenia. 

Przyda się jeszcze szczypta soli i sznurek. 

Skórę można naciąć w poprzeczne pasy, albo kratkę, albo wcale - ma to znaczenie jedynie wizerunkowe. Składniki marynaty wymieszać, mięso natrzeć i do lodówki - na dzień, dwa czy trzy nawet. 

Godzinę przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki, niech się bidula ogrzeje. Nieznacznie posolić (w marynacie był już sos sojowy). Można zrolować i związać, można zostawić w formie płaskiej, zupełnie rozwiązłej.  

Piekarnik na 230 stopni, grzanie góra dół. Nawet nie trzeba czekać aż się rozgrzeje tylko od razu pakować weń boczek - bez jakiegokolwiek przykrycia. Tylko nisko - daleko od górnej grzałki - bo przy tak ostrym grzaniu skóra może zbyt szybko wejśc w czerń. 

W takiej temperaturze około 30 minut. Potem przekrętka na 140 stopni i kolejne dwie godziny. Wciąż bez przykrycia. Dzięki temu mięso nie będzie wypychało z siebie "soków". Wytapiać będzie się jedynie tłuszcz. I tak gotowy jest do ekstatycznego spożycia . Można po wyłączeniu grzania zostawić boczek w piekarniku do wystygnięcia - będzie jeszcze lepszy. 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)