Brukselka orientalna
To starożytna kombinacja sosu sojowego-chili-imbiru i czosnku. Pasuje absolutnie do wszystkiego więc i taka brukselka czuje się w niej świetnie.
Czas przygotowania: 15 minut
Skład:
- 300 gramów brukselki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka posiekanej chili albo duża szczypta płatków
- łyżeczka oleju dowolnego
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka wody
- łyżka sezamu
Krok pierwszy to ugotowanie brukselki - w nieosolonej wodzie - jakieś 5-6 minut. Potem pociachanie na połówki i mozna brać się za smak. Na patelnię kapka oliwy - ogień nie za duży - czosnek, chili - niech się minutkę podsmaży. Potem woda, zaraz za nią sos sojowy i cukier.Kiedy cukier się rozpuści i zabulgota nieco - brukselka - chwil kilka z pomieszaniem żeby to lepkie megaaromatyczne dobro obkleiło kapustki po całości. Można chwilę zostawić przecięciem w dół żeby rumieńców nabrało. Jeszcze sypnięcie sezamem i proszę siadać.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik