MENU...
Facebook

Brukselka orientalna

Brukselka orientalna
Mała kapustka i wielka czwórka kuchni dalekiego wschodu. Z takiegoż to połączenia powstaje niezwykle ciekawy dodatek obiadowy albo szybka, pyszna i treściwa przekąska.

To starożytna kombinacja sosu sojowego-chili-imbiru i czosnku. Pasuje absolutnie do wszystkiego  więc i taka brukselka czuje się w niej świetnie. 

Czas przygotowania: 15 minut

Skład:

  • 300 gramów brukselki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka posiekanej chili albo duża szczypta płatków
  • łyżeczka oleju dowolnego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka wody 
  • łyżka sezamu

Krok pierwszy to ugotowanie brukselki - w nieosolonej wodzie -  jakieś 5-6 minut. Potem pociachanie na połówki i mozna brać się za smak. Na patelnię kapka oliwy - ogień nie za duży - czosnek, chili - niech się minutkę podsmaży. Potem woda, zaraz za nią sos sojowy i cukier.Kiedy cukier się rozpuści i zabulgota nieco - brukselka - chwil kilka z pomieszaniem żeby to lepkie megaaromatyczne dobro obkleiło kapustki po całości. Można chwilę zostawić przecięciem w dół żeby rumieńców nabrało. Jeszcze sypnięcie sezamem i proszę siadać. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)