Cebulowe krążki
Dlatego też ostrzegam - to przepis na co najmniej dwie osoby!
- 2 spore cebule
- 150 ml bardzo zimnego piwa - myślę że znajdziecie sposób na zużycie reszty
- 120 gramów mąki pszennej
- 20 gramów mąki ziemniaczanej albo kukurydzianej - ten dodatek sprawia, że sa bardziej chrupiące
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie łyżeczka suszonego oregano, albo ziół prowansalskich, albo dowolnej przyprawy czy mieszanki, która powoduje całkowicie subiektywne poczucie pyszności
- olej do smażenia
Najpierw cebula - na dość grube pierścienie. Trzy Pierścienie dla królów elfów pod otwartym niebem, Siedem dla władców krasnali... i tak dalej :D
Ciasto. W misce mieszam żółtko, mąkę, piwo sól, proszek do pieczenia i opcjonalne przyprawy. Białko ubijam - solidnie acz nie koniecznie na sztywno. MIeszam z resztą masy,
Na patelni rozgrzewam olej - mniej więcej 1,5 cm. Kolejno maczam pierścienie i smażę na średnim ogniu. Jeśli krążki mają być... nie bójmy się tego słowa... zeżarte od razu - wystarczy smażyć aż zrobią się złoto-brązowe i dać im chwilę na sitku albo papierowym ręczniku żeby zgubiły nadmiar tłuszczu.
Jeśli mają chwilę poleżeć i poczekać na konsumpcję. Dobrze jest usmażyć na żółto, odsączyć, poczekać chwilę aż wystygną i wtedy usmażyć ponownie. Ogarnie je chrupkość, która szybko nie przeminie.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik