MENU...
Facebook

Dashi

Dashi

To podstawa wielu japońskich zup, sosów czy tamago. Czysty, trzyskładnikowy bulion. Prosty, ale wymaga dość precyzyjnego przygotowania.

Potrzebujemy:
  • wodę
  • kawałek kombu (albo konbu - to ten sam suszony wodorost) ok 10x10 cm
  • garść katsuobushi (płatki suszonego tuńczyka)
Kombu i płatki tuńczyka kupić można w internetowych albo stacjonarnych sklepach z żywnością orientalną. 



Kombu trzeba przepłukać, włożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody i moczyć przez ok. pół godziny. Wodorost zrobi się taki maziaty - to dobrze. To wlasnie tam kryje się sporo- nazywanego piątym smakiem - umami.

Na kuchence włączyć minimalne grzanie i bardzo powoli zagotowywać. Jak tylko zaczną się pojawiać bąbelki (czyli blisko wrzenia) trzeba wyciągnąć kombu, dolać jeszcze szklankę zimnej wody i wsypać płatki.

Jak się zagotuje - ściągnąć  garnek z gazu. Kiedy tuńczyk opadnie na dno - przecedzić - gotowe. 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)