MENU...
Facebook

Dyniowe risotto z kurkami

Dyniowe risotto z kurkami

Koniec lata jakoś zawsze kojarzy mi się z wikingami. Człowiek idzie do sklepu i myśli - o, dynie! o, dynie już są. W najbliższym więc czasie Wjazd będzie mocno pomarańczowy (Wiktor Juszczenko i reprezentacja Holandii lubią to!). Na pierwszy ogień - risotto w kompozycji monokolorystycznej - dynia/kurki/mimolette.  

Skład:

  • 200 gramów ryżu Arborio
  • pół litra bulionu
  • 200 ml wina białego wytrawnego (tu Chardonnay)  
  • 1 cebula
  • 250 gramów kurek
  • 50 gramów sera mimolette
  • dynia hokkaido - około 1 kg
  • główka czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cayenne lub coś pikantnie ekwiwalentnego
  • łyżka oliwy
  • łyżka oleju sezamowego

Skład wspierający:

  • zielona pietruszka
  • gałązka rozmarynu 
  • przysmażone plastry oscypka 

Dynię pokroiłem i obrałem. Teoretycznie obierać nie trzeba, ale mnie ta skórka - nawet jak zmięknie - zaburza konsystencję. Razem z obranym czosnkiem wymajglałem w oleju sezamowym i upiekłem - pod przykryciem - 160 stopni - godzina. 

1/3 kurek pociachałem na drobno i w zacnym towarzystwie cebuli usmażyłem na oliwie. Po trzech minutach dodałem wypłukany ryż, a po kolejnych trzech chlapnąłem winem. Dodałem też połowę dyni rozgniecionej na miazgę widelcem i czosnek. Potem klasycznie - ryż chłeptał sobie zachłannie, a ja mu - po chochelce dolewałem wrzącego bulionu. 

W międzyczasie usmażyłem resztę kurek, a pozostałą dynię pokroiłem w coś co tylko Picasso mógłby nazwać kostką.  Po - mniej więcej kwadransie - kiedy ostatnia chochla bulionu rozlala się po miękkim już ryżu - dodałem potarty ser, kurki, dynię i doprawiłem. Nie ma co soli sypać wcześniej - póki się redukuje - słoność intensywnieje. :) 

Już na talerzu sypnąłem nieco zieleniny i dodałem przysmażonego oscypka gdyż miałem, a smażony oscypek pasuje absolutnie do wszystkiego.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)