Dyniowe risotto z kurkami
Koniec lata jakoś zawsze kojarzy mi się z wikingami. Człowiek idzie do sklepu i myśli - o, dynie! o, dynie już są. W najbliższym więc czasie Wjazd będzie mocno pomarańczowy (Wiktor Juszczenko i reprezentacja Holandii lubią to!). Na pierwszy ogień - risotto w kompozycji monokolorystycznej - dynia/kurki/mimolette.
Skład:
- 200 gramów ryżu Arborio
- pół litra bulionu
- 200 ml wina białego wytrawnego (tu Chardonnay)
- 1 cebula
- 250 gramów kurek
- 50 gramów sera mimolette
- dynia hokkaido - około 1 kg
- główka czosnku
- sól, pieprz
- szczypta cayenne lub coś pikantnie ekwiwalentnego
- łyżka oliwy
- łyżka oleju sezamowego
Skład wspierający:
- zielona pietruszka
- gałązka rozmarynu
- przysmażone plastry oscypka
Dynię pokroiłem i obrałem. Teoretycznie obierać nie trzeba, ale mnie ta skórka - nawet jak zmięknie - zaburza konsystencję. Razem z obranym czosnkiem wymajglałem w oleju sezamowym i upiekłem - pod przykryciem - 160 stopni - godzina.
1/3 kurek pociachałem na drobno i w zacnym towarzystwie cebuli usmażyłem na oliwie. Po trzech minutach dodałem wypłukany ryż, a po kolejnych trzech chlapnąłem winem. Dodałem też połowę dyni rozgniecionej na miazgę widelcem i czosnek. Potem klasycznie - ryż chłeptał sobie zachłannie, a ja mu - po chochelce dolewałem wrzącego bulionu.
W międzyczasie usmażyłem resztę kurek, a pozostałą dynię pokroiłem w coś co tylko Picasso mógłby nazwać kostką. Po - mniej więcej kwadransie - kiedy ostatnia chochla bulionu rozlala się po miękkim już ryżu - dodałem potarty ser, kurki, dynię i doprawiłem. Nie ma co soli sypać wcześniej - póki się redukuje - słoność intensywnieje. :)
Już na talerzu sypnąłem nieco zieleniny i dodałem przysmażonego oscypka gdyż miałem, a smażony oscypek pasuje absolutnie do wszystkiego.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!