Filo z zielonymi warzywami
Może i nie klasycznie, ale zdecydowanie w bałkańsko-śródziemnomorskim klimacie. Trochę jak burek. No wiem, że to nie jest "prawdziwy burek", ale:
po pierwsze - ciasto kupione w Kauflandzie - wyprodukowane przez niemiecką firmę z oddziałem w Dąbrowie Górniczej, a po drugie niejednemu psu burek.
Ten ma w sobie:
- posiekane szparagi - pęczek
- cukinię pokrojoną w kostkę - garść
- posiekaną cebulę - kolejną garść
- zieloną fasolkę - dużą garść
- zieloną pietruszkę - tamże garść
- bób - ćwierć kilograma
- a także kostkę fety
- oraz ciut oliwy, sól i pieprz
Szparagi, cukinię i cebulę podsmażyłem chwilę na oliwie - 3 minuty takim warzywom zupełnie wystarczą. Bób i fasolkę ugotowałem "al dente" (czy to czasem nie jest po arabsku dentysta?). Fetę w kostkę. Wszystkie składniki nadzienia pomieszałem i doprawiłem solą i pieprzem.
Blachę - taką do ciasta - wymościłem papierem do pieczenia. Filo kupiłem w takim rulonie - takim jak często francuskie jest. Tam jest 7 sporych arkuszy. Podzieliłem je na pół. Potem metodą lazanii ułożyłem warstwowo - 4 płaty ciasta - warstwa nadzienia - 4 płaty - warstwa nadzienia - i znów 4 płaty. Zgodnie z zaleceniami co drugi płat ciasta pędzelkiem smarowałem mieszanką oliwy i mleka w proporcjach 1:1.
Potem do pieca - 200 stopni - 20 minut. Och co za chrupkość.... Wystarczy żeby chwilę stężało i pycha... a na zimno... jeszcze lepsza ;)
Bez wątpienia zadowoli filomatów, filozofów, filodendrony i w ogóle wszystkich filofilów.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!