Kurkowe przekąski
Nie ma co. Kurki są naprawdę genialne. Ogrom smaku, świetna konsystencja, łatwo się czyści - bach do wody i po kłopocie. Czy zebrane w lesie czy na promce w dyskoncie - bez większego znaczenia. 200 gramów wystarczyło do nafaszerowania 5 jajek i 10 gołąbków (Grecy mówią na nie dolmades). No wiem, że to tak na jeden ząb, ale można pomnożyć :D
Zacznijmy od gołąbków:
- 100 gramów kurek
- 50 gramów ryżu
- pół cebuli albo 1 szalotka
- szczypta rozmarynu suszonego
- 10 liści winogron - można kupić w sklepach z orientalną żywnością, a jeśli jest akurat między końcem maja a końcem lipca - można zrobić samemu - na przykład o tak
- sól i świeżo mielony pieprz
- łyżka masła
Cebula ciach-ciach na drobno i hop na rozgrzane masło. Kiedy się zeszkli - pociachane na drobno oczyszczone kurki. Kilka minut smażenia - sól, pieprz i gotowe. Ryż ugotowany wedle zaleceń producenta - ale tak na 90%.
Ryż i kurki do miski, sypnięcie rozmarynu, zamieszanie - farsz gotowy. Zawijanie nie jest trudne. Jak sajgonki czy gołąbki. Trochę nadzienia na każdy liść - najpierw do środka boki, potem dół i rolowanie.
Gotowe gołąbki najłatwiej jest wrzucić na parę - parę minut i gotowe.
Teraz jajka:
- 100 gramów kurek
- pięć jajek
- pół cebuli albo 1 szalotka
- łyżka majonezu
- sól, świeżo mielony pieprz
- łyżka masła
Jak uprzednio kurki i cebula podsmażone na maśle - smażyłem razem - wiadomka :) ale piszę osobno dla usystematyzowania.
Jajka ugotowanie na twardo, potem obrane i przerżnięte wpół. W misce zmieszane na spójną masę żółtka, kurki z cebulą i majonez. Doprawione i gra.
Zawsze dobrze pasuje zielona pietruszka.
Można taki farsz zblendować na gładko i fensi nakładać rękawem cukierniczym czy innym wyciskaczem - jak się komuś chce.
A takie jajeczko faszerowanie - może to nie jest szczyt wyrafinowania - ale zawsze dobre i na imprezkach też sprawdza się doskonale.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik