MENU...
Facebook

Grillowane skrzydełka

Grillowane skrzydełka
Wiem, że skrzydełka z grilla to temat oklepany jak byk po rodeo, ale i tak je tu wrzucę. Po pierwsze są pyszne - i to już właściwie powinno wystarczyć. Po drugie - jak z melodiami - podobają się przez reminiscencję i na sam już widok ślinianki pracują jak u buldoga. I po trzecie primo ultimo - nadanie im najwyższej świetności nie jest aż tak oczywiste. 

Uważam, że najlepsze w skrzydełkach jest oblizywanie palców. Kiedyś widziałem człowieka walczącego ze skrzydełkami widelcem i nożem. Do dziś ten widok rozgrzewa moje serce w chłodne dni... 

No ale żeby to oblizywanie rozkosz niosło największą - potrzebna jest smakowe podrasowanie - czyli marynata.

 Moja ulubiona w wersji podstawowej: 

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki keczupu
  • łyżka papryki w proszku
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • kilka kropel sosu typu tabasco
Zachciankowo czasem dodaję wybiórczo: goździki, rozmaryn, oregano, pieprz, zmieloną gorczycę, łyżkę miodu, sos worcester, majeranek.  A i gotowe mieszanki grillowe też bywają ok - choć kiedy już używam, to te bez dodatków wzmacniająco-utrwalających.

No i grillowanie - ważna rzecz jak. Skrzydełka to długodystansowcy - mięso powinno swobodnie odchodzić od kości, a to potrzeba czasu. Czyli żar nie może być piekielny. Poza tym w marynacie jest ketchup albo/i miód - a to się pali jak fabryka lakieru. 

Jaka temperatura jest więc najlepsza? Przyłóż dłoń bezpośrednio nad kratkę i odczekaj pięć sekund. Jeśli jest Ci przyjemnie ciepło - za niska. Jeśli potrzebna jest pomoc ambulatoryjna - za wysoka. Jeśli natomiast po tym czasie nie masz obrażeń, ale czujesz, że zaraz będą i musisz cofnąć dłoń - jest idealnie.

Obracanie - dość często - najprecyzyjniej mówiąć co około kilkanaście chwil - czyli raz na 3-4 minuty będzie ok. W sumie piekę je nie krócej niż 30, a optymalnie  45 minut. 

Potem już tylko kości zostają rzucone...  

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)