Grillowane skrzydełka
Uważam, że najlepsze w skrzydełkach jest oblizywanie palców. Kiedyś widziałem człowieka walczącego ze skrzydełkami widelcem i nożem. Do dziś ten widok rozgrzewa moje serce w chłodne dni...
No ale żeby to oblizywanie rozkosz niosło największą - potrzebna jest smakowe podrasowanie - czyli marynata.
Moja ulubiona w wersji podstawowej:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki keczupu
- łyżka papryki w proszku
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- kilka kropel sosu typu tabasco
No i grillowanie - ważna rzecz jak. Skrzydełka to długodystansowcy - mięso powinno swobodnie odchodzić od kości, a to potrzeba czasu. Czyli żar nie może być piekielny. Poza tym w marynacie jest ketchup albo/i miód - a to się pali jak fabryka lakieru.
Jaka temperatura jest więc najlepsza? Przyłóż dłoń bezpośrednio nad kratkę i odczekaj pięć sekund. Jeśli jest Ci przyjemnie ciepło - za niska. Jeśli potrzebna jest pomoc ambulatoryjna - za wysoka. Jeśli natomiast po tym czasie nie masz obrażeń, ale czujesz, że zaraz będą i musisz cofnąć dłoń - jest idealnie.
Obracanie - dość często - najprecyzyjniej mówiąć co około kilkanaście chwil - czyli raz na 3-4 minuty będzie ok. W sumie piekę je nie krócej niż 30, a optymalnie 45 minut.
Potem już tylko kości zostają rzucone...
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!