Ćwikła z buraków pieczonych
- kilogram buraków - lubię te podłużne, ale mogą być dowolne
- sok z połówki cytryny
- korzeń chrzanu - mniej lub więcej wielkości kurzego jaja L
- łyżeczka miodu - może być cukier, ale miód daje lepszy posmak
- duża szczypta soli
- szczypta papryki ostrej albo kapka jakiegoś pikantnego sosu
Umyte buraki wkładam do naczynia na żar odpornego, zakrywam i pakuję do piekarnika - 160 stopni - godzina, ale grubasy mogą potrzebować więcej.
Teraz tarcie - lepiej chwilkę przestudzić, chyba że ktoś ma dłonie z azbestu. Małe oczka - ciach i buraki w wiórkach. Na to sok z cytryny, miód, sól i szczypta pikanterii - to tajemny składnik - kapsaicyna zawsze podkręca i wydobywa głebszy smak.
I najgorsza część - chrzan. W tle Jannic nuci "Cry Baby". Poziom zachrzanienia całkowicie indywidualny, a i chrzan chrzanowi w chrzanieniu nie równy. Nie ma co jednak próbować od razu, bo taki pomiar obarczony jest dużym błędem badawczym. Zawsze lepiej odstawić na godzinę, dać smakom nawiązać bliższe relacje i wtedy doprawiać.
________________________________________
Szukasz ciekawych pomysłów na świąteczny obiad albo przystawki?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni!
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik