Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Proporcji nie podaję bo nie mają większego znaczenia. Wszystko zależy od wielkości naczynia. Żaroodporne, blacha do ciast, tortownica - co pod ręką - wszystko się nada.
Lista zakupów na zapiekankę:
- ziemniaki
- pieczarki
- cebula
- sól / pieprz
- kapka oliwy albo oleju
Zdecydowanie przyda się coś do cięcia w plasterki. Niektóre roboty mają takie wkładki, szatkownice, mandoliny - teoretycznie nóż i cierpliwość też dadzą radę, pod warunkiem, że to będzie bardzo dużo cierpliwości i bardzo ostry nóż.
I teraz tak. Ziemniaki obrane na rach-ciach na plasterki, dobrze wypłukać i odłożyć gdzieś na jakąś ściereczkę (czystą) celem wyschnięcia.
Pieczarki pociachane na plasterki, podsmażone dwie minutki na dużym ogniu i małej ilości tłuszczu z ciutką soli i dużą ilością pieprzu.
Cebula pocięta wedle woli - kostka, paseczki, piórka, gwiazdki jak ktoś umie. Również podsmażone ze szczyptą soli chwil parę, żeby pozbyć się nieco surowości.
Czas na układankę. Na dno kapka oliwy cienką warstwą rozprowadzona. 1/3 plasterków ziemniaczanych ułożonych stylem łusek czy karaceny - tak żeby nieco na siebie nachodziły. Na to pieczarki. Kolejna 1/3 ziemniaków. Cebula i na górę reszta ziemniaków. Na kolejne warstwy ziemniaków nieco soli i pieprzu, a na wierzchnią warstwę jeszcze kapka oliwy.
Tak bez przykrycia do piekarnika. Grzanie góra-dół, 180 stopni, około godziny. Można na koniec włączyć termoobieg albo grillowanie żeby się górne plastry spiekły na czipsiki.
Po wyciągnięciu z piekarnika chwilka na stężenie i można szamać. Do tego na przykład podsmażone minutę szparagi i ser... ach ten ser... Raclette. Topi się jak asfalt w upale... Są takie specjalne ustrojstwa do topienia tegoż sera. Ja nie mam. Sucha patelnia też daje radę - bardzo mały ogień i ciągłe mieszanie, a po chwili leje się i ciągnie lubieżnie.
________________________________________
Wspaniałe smaki, nietuzinkowe połączenia i zupełnie inne spojrzenie na zupy.
Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy".
To nie jest zestaw przepisów, a sposób na to, by tworzyć wspaniałe i każdorazowo udane kompozycje!
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik