Grzybowa tarta w filo
- A wśród nich znajdują się:
- 150 gramów grzybów - użyłem shimeji (takie chińskie co wyglądają jakby miały wywoływać ekstatyczne błogostany) - ale mogą być pieczarki, boczniaki albo co tam przyroda czy okoliczny handel oferuje
- główka upieczonego czosnku - zasadniczo głupio tak rozgrzewać piec dla jednej główki czosnku, ale przy okazji można upiec wcześniej i zbunkrować w lodówce na kilka dni
- 1 cebula - pociachana w kosteczkę
- 3 jajka
- duża garść startego Grana Padano albo pokrewnego sera
- 200 gramów śmietany 18% a w wersji de luxe po 100 g śmietany i mascarpone
- sól, świeżo mielony pieprz
- nieco oliwy
- opakowanie ciasta filo
- 2 łyżki mleka
Nadzienie robi się przeszybko. Wystarczy na kapce oliwy przesmażyć cebulę z grzybami, kiedy chwilę przestygną dodać wyciśnięty z łupin czosnek, ser, śmietanę, jajka, sypnąć solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Część druga - właściwa. Bierzemy formę i arkusz papieru do pieczenia. Z papieru robimy kulkę, prostujemy ją i podatnym już na zmianę kształtu papierem wykładamy formę. Mieszamy 2 łyżki mleka z 2 łyżkami oliwy.
Teraz bierzemy 4 płaty ciasta filo. Pierwszy malujemy pędzelkiem mlekiem z oliwą. Nakładamy drugi płat. Potem trzeci - ten też malujemy - i na górę ostatni. umieszczamy je na formie (będą sporo wystawać), wypełniamy farszem, wystające krańce nakładamy na górę zamykając nadzienie wewnątrz ciasta. Górę jeszcze malujemy mieszanką mleczno-oliwną i do piekarnika. 180 stopni. Grzałka góra/dół. Około 30 minut.
Potem - już po wyciągnięciu z piekarnika - jeszcze chwila żeby nieco stężało. Ogólnie znacznie łatwiej zacząć jeść niż przestać.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik