MENU...
Facebook

Grzybowa tarta w filo

Grzybowa tarta w filo
No i takie ciasta to ja rozumiem. W ogóle nie słodkie. Bardziej chrupiące niż z ciasta francuskiego. Znacznie łatwiejsze i szybsze niż z kruchego. Generalnie pozbawione wad, za to wypełnione mnóstwem wszelakich dobrodziejstw. 

  • A wśród nich znajdują się: 
  • 150 gramów grzybów - użyłem shimeji (takie chińskie co wyglądają jakby miały wywoływać ekstatyczne błogostany) - ale mogą być pieczarki, boczniaki albo co tam przyroda czy okoliczny handel oferuje   
  • główka upieczonego czosnku - zasadniczo głupio tak rozgrzewać piec dla jednej główki czosnku, ale przy okazji można upiec wcześniej i zbunkrować w lodówce na kilka dni
  • 1 cebula - pociachana w kosteczkę
  • 3 jajka 
  • duża garść startego Grana Padano albo pokrewnego sera
  • 200 gramów śmietany 18% a w wersji de luxe po 100 g śmietany i mascarpone
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • nieco oliwy
  • opakowanie ciasta filo
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie robi się przeszybko. Wystarczy na kapce oliwy przesmażyć cebulę z grzybami, kiedy chwilę przestygną dodać wyciśnięty z łupin czosnek, ser, śmietanę, jajka, sypnąć solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Część druga - właściwa. Bierzemy formę i arkusz papieru do pieczenia. Z papieru robimy kulkę, prostujemy ją i podatnym już na zmianę kształtu papierem wykładamy formę. Mieszamy 2 łyżki mleka z 2 łyżkami oliwy.

Teraz bierzemy 4 płaty ciasta filo. Pierwszy malujemy pędzelkiem mlekiem z oliwą. Nakładamy drugi płat. Potem trzeci - ten też malujemy - i na górę ostatni. umieszczamy je na formie (będą sporo wystawać), wypełniamy farszem, wystające krańce nakładamy na górę zamykając nadzienie wewnątrz ciasta. Górę jeszcze malujemy mieszanką mleczno-oliwną i do piekarnika. 180 stopni. Grzałka góra/dół. Około 30 minut.  

Potem - już po wyciągnięciu z piekarnika - jeszcze chwila żeby nieco stężało. Ogólnie znacznie łatwiej zacząć jeść niż przestać. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania. 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)