Hummus z pieczonym czosnkiem i burakiem
Często spotykam się z stwierdzeniem, że hummus to wynalazek "mody na wege". To w sumie ciekawe, bo to wynalazek czasów kiedy w modzie było raczej odrąbywanie głów niewiernym i trzeba było wciągnąć coś pożywnego by mieć siły na pospolite nawalanki w pełnej zbroi... na pustyni...
Tu hummus w wersji nieco mniej klasycznej niż wyprawy krzyżowe, acz buraki też pochodzą z Bliskiego Wschodu więc takie połączenie jest absolutnie naturalne. Wspaniale naturalną słodycz buraka kontruje pieczony czosnek podbity pikanterią chilli.
Skład:
- 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
- niewielki burak
- główka czosnku
- ok. 80 gramów pasty tahini
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka zmielonego kuminu
- duża szczypta soli
- kapka chilli w proszku albo w płynie
- trochę lodowato zimnej wody - szklankę z wodą wkładam na kwadrans do zamrażalnika
Najpierw burak i czosnek (główka w całości) do pieca. Burak w 180 stopniach potrzebuje około godziny - czosnek mniej. Zawinięte w folię upieką się szybciej i mniej obeschną. Zasadniczo dla dwóch takich szkoda godziny grzania całego piekarnika - staram się więc zsynchronizować to z pieczeniem innych wiktuałów.
Kiedy już się upiekę i wystygną - obieram i kroję na kostkę - znaczy buraka bo czosnek można wycisnąć jak pastę do zębów :D choć mycie nim zębów mogłoby być towarzysko nieakceptowalne :)
Wszystko z powyższej listy blenduję na gładko dodając lodowatej wody - łyżka po łyżce - aż humus jest zupełnie bezgrudkowy. Test smaku - może potrzebować nieco soli, cytryny albo pikanterii - Twój hummus, Twój smak :)
W miseczce jeszcze tylko fensi chlup oliwy i szczypta ostrej papryki i pycha.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik