Kolorowe kluski
Kluski zrobione są zgodnie z śląskokluskowym rzemiosłem. Tylko ziemniaki, sól i skrobia. Klikając tutaj znajdziecie dokładny przepis, opis i doświadczenia zebrane przez lata kulania (bo śląskich klusek się nie lepi, toczy, formuje - tylko kulo :)
Tym razem - jak już było rzeczone przy znacznym współudziale potomków - gotowe ziemniaczane ciasto podzieliłem na 4 części.
Pierwsza pozostała "czysta".
Druga zaprawiona została dużą szczyptą kurkumy.
Trzecia - zmiażdżoną w moździeżu zieloną pietruszką. Możnaby zmiksować na całkiem gładko.
Do czwartej zaś dodałem niewielką kapką buraczanego zakwasu. I to tak naprawdę kapkę.
W przypadku kurkumy wystarczy zagnieść dokłądnie żeby się równo rozeszła po strukturze. Przy bardziej mokrych dodatkach trzeba zrównoważyć to dodając jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.
Gotować można śmiało razem - nie puszczają kolorów. Smakowo pietruszka jest dość intensywna, kurkuma też wyraźna, za to buraczany posmak wyczuwalny tylko dla niezwykle wyrobionych podniebień :)
Aaaaa! No i ważna sprawa. Lepiej jak ziemniaki są jasne, przy mocno żółtych odmianach z kolorami i ich intensywnością może być totolotek.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni!
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik