Kurczak nadziewany pieczarkami
Łatwe to i szybkie, a przy tym smaczne i efektowne.
Na 4 solidne porcje:
- 4 pojedyncze piersi kurze
- 200 gramów pieczarek
- 1 średnia cebula
- 100 gramów szynki dojrzewającej - szwarcwaldzkiej na przykład
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka masła albo oliwy
Pieczarki i cebula rach-ciach na dość drobno - to będzie nadzienie więc foremność jest nieistotna. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz - rzucam jednocześnie pieczarki i cebulę. Ogień dość duży bo pieczarki powinny się smażyć. Jak jest za zimno albo za tłoczno na patelni - puszczają wodę, zaczynają się dusić, ciemnieją - niektórzy tak wolą. Sól, pieprz, kilka minut smażenia i farsz gotowy.
Teraz będzie o piersiach. Na każdej po kolei kładę płasko dłoń. Nożem nakłuwam i robię kieszonkę. Możliwie tak żeby nie przebić się na drugą stronę i nie porozcinać boków. Coś jak na początku Troi Brad Pitt dziabnął tego wielkiego Tesalijczyka :) tylko że ja nadziewam to jeszcze pieczarkami - ile wlezie. Kurczaka solę jeszcze lekko z zewnątrz, oprószam oregano i owijam plastrem lub dwoma szynki.
Piekarnika na 180 stopni. Bez przykrycia 20-25 minut - w zależności od gabarytu filetów. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg albo grill żeby się ładnie podpiekło. I już.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik