Kurki i krewetki w sosie śmietanowym
- 250 gramów kurek
- 250 gramów krewetek - surowych - obranych z pancerzy
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 ml białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- sól, pieprz
- alternatywnie makaron, bagietka, coktochce
Będzie szybciutko. Najpierw kilka minut na maśle podsmażyłem pancerzyki krewetek - tak tylko żeby zostawiły na patelni swój smak, a mają go ogrom. Ściągnąlem je i wrzuciłem na patelnię krewetki i czosnek. Krewetki lekko posoliłem - pssst, pssst - po minucie-dwie z każdej strony - żeby tylko kolor zmieniły. Wyłowiłem je i odłożyłem na bok, za to na patelni wylądowały kurki - potraktowałem je solą i pieprzem - duży ogień - 3-4 minuty i zalanie winem i śmietaną. Zmniejszyłem ogień i pobulgotałem około 10 minut aż sos zredukował się i zgęstniał. Wtedy dorzuciłem krewetki, pietruszkę, pobulkałem jeszcze 3 minuty i gotowe.
Serio - można stracić dla tego głowę :)
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!