Pikantne śledzie bałkańskie
Są pikantne, wyraziste, a wszystkie składniki naprawdę świetnie współgrają.
- 400 gramów filetów śledziowych z oleju - znaczy - matias z beki,
- pół słoika suszonych pomidorów,
- pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego albo 6 łyżek passaty
- garść czarnych oliwek, ale jak wolisz zielone to też ok
- garść świeżych liści bazylii,
- pikanteria wedle uznania - najlepiej świeża papryczka chilli - w zależności od ostrości od "troszkę" po "ile wlezie", może być też chilli w proszku albo płynie
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- świeżo mielony pieprz opcjonalnie
- łyżka kaparów - jeśli jest pod ręką
Śledzie zazwyczaj wymagają odsolenia, czyli godzinnej kąpieli w wodzie lub mleku. I to na początek. Teraz esencja. Do garnuszka wlej wino, dodaj przecier, posiekane niezbyt drobno suszone pomidory, chilli, sproszkowaną paprykę, tymianek i miód. Mały ogień - około kwadransa bulkania. Chodzi o to żeby całość się zredukowała, cukry pomidorowe nieco skarmelizowały, a przyprawy uwolniły to co mają najlepsze. Jak już pachnie tak, że ludzie, Panie, ludzie... wyłacz gaz i odstaw do wystygnięcia.
Śledzie pokrój w paski, romby, gwiazdeczki - jak tam chcesz. Do tego posiekane oliwki. palcami lekko roztarte liście bazylii, wychłodzona esencja pomidorowo-winna i sypnięcie świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj, odstaw do lodówki na noc, spróbuj... i spróbój nie zjeść wszystkiego naraz...
Śledzie takie doskonale prezentują się w filiżankach albo kieliszkach. Klikając tutaj znajdziesz inne wjazdowe przepisy śledziowe.
Wszystkie są elementami absolutnie nietuzinkowego menu przystawkowego łączącego klasyczne smaki z nietypowymi formami, oraz dobrze znane formy z niezwykłymi smakami.
Wszystko czego potrzebujesz by zachwycić swoich gości znajdziesz klikając tutaj
W kilka godzin, na spokojnie przygotujesz: sałatkę jarzynowa na chrupiącym spodzie / jajka z farszem pieczarkowym / terynę z łososia / galaretkę z konfitowaną kaczką / galaretkę burakowa z kaczką sous vide / krewetki z guacamole / tatar z wędzonego pstrąga / grzanki z puree dyniowym i wołowiną / pikantne śledzie bałkańskie / kwaśne śledzie w śmietanie oraz śledzie z pieczoną papryką.
I to nie jest zestaw przepisów, a przewodnik jak - krok po kroku przygotować takie menu. Jest wszystko - od listy zakupów, przez opis kolejnych czynności - aż po podanie!!! Nie uwierzysz ile taki e-book oszczędzi Ci czasu, pieniędzy i nerwów!
W wjazdowej ofercie także cztery inne menu imprezowe. Wszystkie są o tu - klik. Teraz w promocji trzy w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik