MENU...
Facebook

Sałata z kurczakiem i chipsami serowymi

Sałata z kurczakiem i chipsami serowymi
Normalnie szał uniesień. I to nie tylko chodzi o uniesienia widelca załadowanego kolejnymi porcjami tejże sałaty.  Jest ty wiele smaków klasycznego chickenburgera i nieco mniej kalorii.  Do tego fantastyczny sos. Często pojawia się po pytaniu pracownika stacji - "parówka czy kabanos? i z jakim sosem". Zwie się tysiąca wysp, i choć nie wiadomo o jakie wyspy chodzi, nie ma to specjalnego znaczenia. I na to wszystko chrupiące chipsy z sera. 

Proporcje są mało istotne więc dajmy im święty spokój.

Najpierw kura gdyż jest to element wymagający przygotowania. Zgrillujemy go.

  • filet z kurczaka
  • łyżeczka oliwy
  • ciut soli
  • ewentualnie przyprawa - można skomponować np. wędzoną paprykę z oregano, albo użyć gotowej mieszanki grillowej czy gyrosowej  

Pierś przecinamy na pół - wzdłuż albo na plastry, jak kto woli. Generalnie chodzi tylko o to, że mniejsze kawałki szybciej się zgrillują. Delikatnie solimy, nacieramy oliwą i przyprawami i grillujemy tradycyjnie lub chałupniczo na grillowej patelni. Z kurczaczą piersią jest tak jak ze stekiem, najlepiej po zrobieniu dać kilka chwil żeby stężała, bo jak się potnie od razu wszystko co dobre wycieka, a mięso cierpi na suchoty.

Teraz sos. W proporcjach:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • ewentualnie coś pikantnego - chili świeża, w proszku albo płynie

No i cała reszta sałaty:

  • rukola - jeśli nie lubisz to inne sałatopodobne
  • czerwona cebula - pociachana
  • pomidorki mini - na połówki
  • ogórek - wedle woli (najlepiej własnej) kiszony lub konserwowy - na plasterki
  • trochę sezamu - żeby wszystko to posypać

 Aaaaaaa no i ser! 

Potrzebujemy do tego tylko kawałek żółtego (sera - gouda, edamski - co tam jest pod ręką) i patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na rozgrzaną patelnię (bez jakiegokolwiek tłuszczu) kładziemy plastry sera lub rozsypujemy potarty, smażymy aż przychruptają, odwracamy i z drugiej strony na niewielkim ogniu smażymy do schrupkowacenia całkowitego. Warunkiem koniecznym jest jednakowoż nieprzywierająca patelnia. Alternatywnie można rozłożyć ser na blasze do pieczenia i zapiec 10-15 minut w 180 stopniach. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania. 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)