Surówka z kapusty z porem
Jakoś nie darzę pora szczególnym sentymentem, a jednak muszę przyznać - zupełnie szczerze i bezinteresownie - w tej surówce naprawdę robi dobrą robotę. Por favor więc - surówka z białej kapusty z porem.
Jak to w surówkach - proporcje orientalne i całkowicie modyfikowalne
- pół główki białej kapusty - poszatkowanej wedle uznania
- 1 por - niewielki, pozbawiony stwardniałych liści, pocięty w cienkie półplasterki
- 1 niewielka cebula - pociachana w dość drobną kostkę
- duża garść posiekanej zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku - miażdżone na miazgę
- łyżka cukru albo innego słodziwa (tak wiem, że cukier jest niezdrowy, ale jak się nie je w ogóle słodyczy to taka łyżka, cudownie podbijająca smak surówki, nie powinna zaszkodzić)
- 2-3 łyżki octu 5% - najlepiej jabłkowego, albo winnego
- duża szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju - użyłem lnianego bo dobry i zdrowy, ale rzepak też jak najbardziej się nada.
Wszystko powyższe dobrze pomieszane i do lodówki - na 2-3 godziny, a nawet na dzień następny - żeby kwas zadziałał, a smaki się poprzegryzały.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik